Is pure chocolade gezond?

Gepubliceerd op 14 mei 2020 om 10:09

Is pure chocolade gezond?

Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Het zou een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je het beter toch niet te veel eten. Het bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf.

Aan chocolade worden verschillende positieve gezondheidseffecten toegeschreven, maar ook negatieve. Daarnaar wordt veel onderzoek gedaan. De resultaten hierover wisselen.

Kan chocola hart- en vaatziekten helpen voorkomen?

Cacaopoeder, pure, extra bittere chocolade, rauwe cacaopoeder en rauwe chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan flavanolen (antioxidanten). Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram extra bittere chocolade of chocolade gemaakt van rauwe cacao, of 2,5 gram rauwe cacaopoeder.



Ook zijn in onderzoek mensen die chocolade eten vergeleken met mensen die geen chocolade eten. Mensen die chocolade eten hadden minder hart- en vaatziekten. Het gaat hier om kleine hoeveelheden chocolade. De studies laten niet zien of iemand daadwerkelijk gezonder wordt door meer chocolade te gaan eten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.