Keto staat voor ketose, oftewel de staat van vetverbranding waar je lichaam in komt als je het aantal koolhydraten dat je eet erg laag houdt. De koolhydraten vervang je door vetten. Het wordt dus ook wel een Low Carb High Fat LCHF- dieet genoemd. Je eet hierbij een normale hoeveelheid eiwitten, niet buitensporig veel of weinig. Sommigen moeten om in ketose te raken zo ver gaan als 20 g koolhydraten per dag, voor mijn lichaam is het genoeg om onder de 50 g koolhydraten te blijven.
Zeker in het begin vond ik het erg lastig om vol overgave de koolhydraten te skippen. Voor mijzelf heb ik dan ook besloten om dit stapsgewijs te doen. Hoe dan? Eerst maar de suikers afgebouwd. Geraffineerde suiker is nog niet zo moeilijk, maar de suikervervangers als in honing, agave, fructose moesten overboord.
Zo ook zoetmakers als rozijnen, dadels en gedroogde abrikozen. Dat was en is in het begin wel lastig. Ik denk dat je voor jezelf moet bekijken wat bij je levensstijl past.
Sport je bijvoorbeeld veel en zwaar of ben je bijvoorbeeld vegan?
Om een voorbeeld te geven, Ik sport wel regelmatig en het viel me al gauw op dat zware training een te grote aanslag was op mij. De glycogeen gehalte te laag, met als resultaat futloos en te weinig power. Voor het sporten een bord pasta helpt mij dan prima.
Maar verder niet smokkelen. Een collega van mij is veganist. Mijn complimenten voor hem, maar daar is de zoektocht en discipline een nog grotere uitdaging. Maar gelukkig is de vegan-movement goed op weg en is er op het web veel inspiratie op te doen.
Wat ik wel aanraad om zeker in deze hoek je inspiratie op te doen. Met name zit bij de vegan-foodies een hoop leuke tip en gerechten.
enkele leuke links zijn de volgende:
www.keto.nl
www.tastingtable.com
https://www.healthfulpursuit.com/recipe-search/
Ik ben zeker geen expert, maar van gezond eten ben ik een groot fan. Inmiddels draai ik ook wat jaren mee als foodie. meer hierover vind je hier Via mij website en blog plaats ik daarom snelle en makkelijke gerechten die je op weg kunnen helpen.
Chocolade kokos crunch
Deze chocolade crunch kan je goed gebruiken om je Cruesli te vervangen of lekker als tussendoortje. Deze variant leent zich ook prima voor een ketogeen dieet. Voor deze variant zal je wel Sukrin moeten gebruiken om zo in ketose te blijven. Bij deze variant heb ik in plaats van de Sukrin, druivensuiker gebruikt. Dit geeft de chocolade-crunch een wat frisser karakter samen met de limoenrasp.