Snelle citroendressing

Koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Makkelijk praten als je koken geweldig vind. Deze snelle dressing laat zien dat jein een mum van tijd een frisse dressing in elkaar gezet hebt.

Lees meer »

Vloeibare groene pesto

Deze wat dunnere pesto is ideaal om in je koelkast te hebben staan. In eerste instantie deed ik dit aan de hand voor de "vers kant en klare pesto" Deze zijn al vele malen beter dan de eerdere pest uit een potje. Deze kwamen niet eens in de buurt van een vers gedraaide pesto.

Lees meer »

Knoflookolie

Wat bij mij nooit ontbreekt is de knoflookolie. Goed te gebruiken als olie om in te bakken. Maar ook verrassend als olie over je salade of extra smaak in je dressing. Nu kan je deze goed sou-vide bereiden, maar niet iedereen beschikt over deze apparatuur. Een goedkoop en prima werkend alternatief is de sousvide-stick. Geloof me, dit is wel één van de mooiste uitvindingen die ik ken.  Je kunt de olie ook prima op de de meer traditionele wijze maken. Namelijk door 1 bol, het liefste verse...Dit is niet noodzakelijk, maar zachter van smaak. Fruit deze knoflook aan tot deze mooi glazig ziet. Voeg de rest van de olie toe en laat op je laagste pitje zachtjes trekken. Laat afkoelen en zet een nachtje weg.   Oh ja de ingrediënten1 verse bol knoflook1 liter (olio sansa, druivenpit of arachide)Voor degene die wel over een sousvide apparaat beschikken. Doe de olie in één of twee vacuümzakken en voeg de schoongemaakte knoflook toe. Seal deze en gaar 2 uur op 65C.

Lees meer »

Kippenbouillon

Kippenbouillon is een veel gebruikte basis voor soepen of een krachtige saus. Je kunt deze goed bewaren en met gemak tussen je favoriete basics zetten.wat heb je nodig1 soepkip of 2 karkassen van de poelier2 lt water2 takjes tijm3 blaadjes laurier1 prei1 stengel bleekselderij1 kleine winterwortel, in grove stukken1 ui in grove stukken1 halve knoflookbolZo maak je hetZet de kip of karkassen op met koud water. Kook deze op voor ongeveer 2 uur. Schuim af en verwijder zoveel mogelijk het vet. Voeg het boeket toe en laat nogmaals 2 uur trekken. Tussentijds ontvetten. Daarna de bouillon passeren door een puntzeef.

Lees meer »

Court-bouillon

Een court is een klassieke bereiding welke gebruikt wordt om vis te pocheren. Deze manier spreekt tegenwoordig weer erg aan omdat het een gezonde manier van bereiden is. De naam court-bouillon spreekt voor zich. Waar andere bouillons een langere trektijd hebben, heeft deze maar 25 minuten nodig. Je kunt deze goed vooraf maken of gelijk doorgaan met het pocheren van je favoriete vissoort.

Lees meer »

Groentebouillon

Basisbouillon (groente)Bereidingstijd ± 20 minutenDit heb je nodig1 el zonnebloemolie2 grote uien gesnipperd2 flinke wortels10 stengels bleekselderij6 geplette knoflookteentjes200 g knolselderij, grof gesneden1 sinaasappel, gehalveerd3 cm verse gember2 knolletjes kurkuma3 laurierblaadjes1 takje rozemarijn3 takjes tijm1 bos peterselie1 tl gekneusde zwarte peper1 tl zeezoutZo maak je het!. Verwarm de olie in een ruime pan. Smoor de ui, wortel, selderij zachtjes tot deze zacht en goudbruin zijn. 2. Voeg de rest van de ingrediënten toe samen 3 liter koud water.3. Breng aan de kook en laat zachtjes trekken voor een uur.  4 . Zeef de bouillon en gooi de groente weg.   5. Kook de bouillon rustig in tot 1,5 liter. Maak eventueel verder op smaak met wat zout.

Lees meer »

frambozen-aardbeidressing

Makkelijke frambozendressing met verse aardbei. Een lekkere frisse dressing welke goed bij gemengde salade gaat met gerookte kip of nectarine. De aardbei geeft de dressing meer structuur en frisheid.Wat heb je nodig50 ml frambozenazijn1 el poedersuiker3 grote aardbeien in grove stukken100 ml zonnebloemolie olie50 ml extra vierge olijfoliepeper en zeezout uit de molenZo maak je hetDoe de azijn, aardbei, poedersuiker in een mengbeker. doe hier een klein beetje peper en zout bij. Mix tot een glad geheel. Voeg langzaam de zonnebloemolie toe en daarna de olijfolie. Misschien dat je dressing iets te dik vind. Maak de dressing wat op betere dikte met wat lauw water.Schenk in een flesje of karaf zodat je deze direct of een later tijdstip kan verwerken. Deze hoeveelheid is zeker wel voor 8 salades.

Lees meer »

Deze dressing is een absolute topper. Werkelijk uitblinkend in eenvoud en geweldig lekker. 

Wat heb je nodig
2 tl tahini
2 tl sesamzaad geroosterd en gemalen met een snufje zeezout
1 cm verse gember, geraspt
1 tl citroensap
1 el zonnebloemolie
1 el extra vierge olijfolie
1/2 tl agavesiroop
Beetje lauw water indien nodig

Hoe maak je het
Door de tahini krijg je al een goed binding. Dit heeft als voordeel dat het mengen geen probleem is. Voeg daarom ook al de ingrediënten door elkaar. en mix goed met een staafmixer. De kans bestaat dat de dressing te dik is. Mat wat water kan je de dressing op goede dikte krijgen. Proef nog even of de dressing nog wat zout of peper nodig heeft. Dit recept is ongeveer voor 2 à 3 personen.

Tip!
Als je nu een heel flesje op voorraad wilt hebben, maak het recept gerust x 4.

 

citroen dressing multi purpose

Deze dressing gebruik ik eigenlijk het meest. Deze is verfrissend en ongelooflijk breed inzetbaar. Geweldig bij gerookte vis en het pimpt je salade of broodje lekker op. Dit heb je nodig2 biologische citroenen1 el witte wijn azijn of witte balsamico1/2 Dijon mosterd1 knoflookteen, geraspt of gehakt2 el olijfolie, extra vierge3 el zonnebloemolie1 el Japanse mayonaise (optioneel) Dit maakt het meer smeerbaar voor op een broodjeZo maak je hetRasp 1 citroen en knijp ze beide uit. Doe de rasp, sap en azijn in een bekken. Voeg de mosterd en knoflook toe. Klop geleidelijk de olie door de vloeistof tot het een mooie homogene dressing is. Voor de liefhebber mag de mayonaise er ook nog door. Alles met mate helpt of anders een extra rondje rennen.Wist je dat?Er bestaan grote verschillen tussen azijn. natuurlijk de smaken maar belangrijker de zuurtegraad. Onderaan het schap kom je nog wel natuurazijn tegen. Heel basic en vaak erg zuur. de betere zijn wat milder van smaak. Waarom ik dit schrijf is dat je bij een goedkopere of zuurdere meer olie zal moeten toevoegen dan de mildere varianten.

Lees meer »

sinaasappel-yoghurt dressing

Je weet bij mij als het eenvoudig kan , gewoon doen. Deze dressing wat technisch niet eens een echte dressing is. Toch noemen we deze voor gemak  zo. Dit heb je nodig200 ml yoghurt1 gewassen sinaasappel8 blaadjes dragon, hel fijngehaktzout en peper uit de molenZo maak je hetRasp de sinaasappel in de yoghurt. Knijp de sinaasappel vervolgens uit. Afhankelijk van de soort yoghurt zal je moeten bepalen wat een goede dikte is. Voeg de dragon toe en zout en peper zeezout naar smaak. Doe in een spuitflesje en zet bij je voorraad fridge basics.

Lees meer »

balsamico vinaigrette

Deze vinaigrette is geweldig en inzetbaar voor salades. maar met fruit of de welbekende carpaccio. Bij kip kan ook natuurlijk. Daarvoor kan je ook heel goed de sinaasappel/yoghurt dressing gebruiken. Kortom een goed basic die je op voorraad kan zetten.Wat heb je nodig4 el goede balsamico azijneen afgestreken el bruine basterdsuiker4 el zonnebloemolie4 el goede extra vierge olijfolie2 el fijn geknipte basilicum2 el lauw watersnuf peper en zeezoutZo maak je hetHet betreft een vinaigrette. Als je het lekker vind kan je ook nog een knoflook teentje toevoegen. Gehakt vooraf...Voeg al de ingrediënten in een mengbeker en mix tot er een homogeen geheel ontstaat waarbij de suiker goed opgelost.Gebruik direct of in dit geval in een spuitflesje voor later gebruik. wees verstandig en zet een datum op het flesje zodat je weet hoe vers je vinaigrette is.Voor een vol flesje kan je het recept gerust verdubbelen.

Lees meer »