Welkom op de website van Foodfixx!

Op deze website post ik al mijn bevindingen en culinaire uitstapjes die ik graag met jullie deel.
De gerechten zijn over het algemeen herkenbaar en makkelijk te maken. Als het wat ingewikkelder wordt dan zal ik dat stap voor stap toelichten. Soms gaat het om delen van de nieuwste trends of om seizoen producten waar een leuke draai aan gegeven is. De toon zal met name liggen op gemak en eenvoud. Het behoud van de voedingswaarden en ondersteuning van onze vitaliteit.  Centraal staan goede smaken, echte voeding. en veel liefde voor het gerecht.

Heel veel plezier en inspiratie!

 

Chicken bowl met mango en wittekool

Deze heerlijke chicken-bowl is geweldig lekker en best snel op tafel te toveren. Nee het is zeker niet zo dat alles in het teken van groente en de plant based lifestyle. Liever zo gevarieerd mogelijk...Voor mij betekend dat één keer per week meestal iets met kip en één of twee keer per week iets met vis. Vandaag is dat deze chicken-bowl.Wat heb je nodig voor 4 personen300 g kippendij, gewassen120 gram Pandang rijst3 limoenblaadjes100 g cashewnoten1 mango, in blokjes2 nectarines, lekker rijp en in blokjes1 klein blikje mais250 gram witte kool, gesneden1 handsinaasappel, rasp en sap1 el Dijon mosterd mild2 takjes waterkers of andere lekker eetbare bloem voor de garnering1 el geroosterde sesamzaad1 tl chili vlokken1 flesje Hoisin sausHet beste kun je starten de kippendij. Deze marineer ik kort in citroen, tamari, ras el hanoet, gember en een scheutje ahorn siroop. Dit hoeft niet lang. Een uur is al voldoende. Dep de kip goed droog en gril deze flink aan beide zijde. Zet apart. Kook de rijst met het limoenblad (djeroek purut) en laat rustig staan tot gebruik. Meng voor de witte koolsalade de witte kool, sinaasappel rasp en sap, mosterd, mango , mais goed door elkaar en maak op smaak met wat peper en zout. Dit mag best wel sappig zijn. Dit maakt het gerecht nog sappiger. De cashew noten frituur ik in een klein laagje olie. Als je een frituur voorhanden hebt, dan is dit ook prima. Het opbouwen van de bowl kan van start. Schep eerst een flinke schep van de rijst in je bowl. Daar tegenaan de witte kool salade. Snijd de de kip in mooie repen. Leg ook deze in een hoekje. Maak het geheel af met de nectarine, cashewnoten, sesamzaad en wat kleur met de waterkers of eetbare bloem. Dit kan van alles zijn. Wel onbespoten natuurlijk..Serveer met wat Hoisinsaus waarover de chilivlokken (als je van een beetje pit houdt.Lekker genieten...

Lees meer »

Magic carrots

Met wortel haal je smaak in huis,. De wortel staat vrijwel altijd aan de basis van een smakelijk gerecht. Alleen red hij zich ook prima. Zoals veel gepresenteerd in de klassieke keuken, rondom geschild en geglaceerd (boter, bouillon, suiker en een snuf zout). Simpel maar breed gewaardeerd. In het tijdperk waar groente steeds belangrijker word kan je de wortel maar het beste standaard in je groentenla hebben liggen. In eerste plaats vind ik het belangrijk dat je in je dagelijkse routine comfort ervaart qua smaak en werkbaarheid van je voedingspatroon. Denk daarbij goed na wat het beste bij je past en waar je lichaam het goed op doet. Wortel en knolgewassen zijn echt een uitstekende toevoeging als het op je gezondheid aankomt. Ik heb dan ook een aantal voordelen op een rij gezet voor een beter beeld rondom deze oranje rakker.

Lees meer »

Palmkool met paddenstoel en een gepocheerd ei

Vandaag kwam ik bij de biologische winkel mooie palmkool tegen. Ontzettend gezond en persoonlijk vind ik het hard gebakken met wat knoflook en gember het lekkerst. Het gerecht dat ik er van gemaakt heb kan zowel als voorgerecht of als hoofdgerecht. De structuren en smaken van dit gerecht zijn geweldig. Het vergt even wat snijwerk, maar je gasten zullen dolenthousiast zijn.

Lees meer »

Salade watermeloen en aardbei

De frisse zomerse salade past goed bij de voorspelde warme temperaturen. De basis is van de best verkrijgbare seizoen producten, namelijk watermeloen, tomaat en aardbei. De meloen verwerk je lekker koud. De andere ingrediënten zijn het lekkerst op kamer temperatuur. Hoe doe je dat dan? Alleen als het mogelijk is, meng je deze salade  la minute. De pomodorie in grove partjes. De watermeloen ontdaan van de schil en ook in grove blokjes. Voor de kleur heb ik gemengde oranje, gele en rode cherrytomaten gebruikt. Zoete trostomaat heb ik weer gehalveerd zodat je een leuk contrast krijgt. De aardbeien even goed wassen en daarna pas het kroontje verwijderen en halveren. De feta strooi ik er op het laatst overheen. Maak het geheel aan met peterselie, munt en wat bietendressing. Bewaar wat gesneden kruiden om af te garneren. Je kunt de salade ook goed van te voren maken.Benodigdheden voor de salade (4 personen)1 halve watermeloen, schoon gemaakt en in blokjes250 g goede feta in blokjes 1 bakje Hollandse aardbeien200 g gemengde cherrytomaat8 rijpe pomodorie tomaten 1/2 bosje munt blad, gesneden1/2 bosje bladpeterselie, gesnedenpeper en zeezout uit de molen

Lees meer »

Knapperige keto crackers

Deze onwaarschijnlijk simpele crackers zijn heel makkelijk te bereiden  en overtreffen de meeste kaassnacks uit de supermarkt. Momenteel gebruik ik deze in mijn Ketogeen dieet. Nee geen grootste plannen, gewoon zomerklaar maken van het lichaam. Voor mij werkt dat prima. Met name omdat je bij deze variant ook zuivel mag gebruiken. Mijn bakje kwark of yoghurt skip ik niet graag. 

Lees meer »

Open lasagne met zalm en geroosterde groenten

Een open lasagne is niet meer dan een pastagerecht welke je a la minute op bouwt. De deze luchtige opbouw ziet het er vooral heel smakelijk uit. Een ander voordeel is dat er meer lucht, dus zuurstof bijkomt. Wist je dat smaken dan beter tot zijn recht komen. Je kan de lasagne ook vooraf opbouwen en dan nog op lage temperatuur opwarmen zodra je deze nodig hebt. Voor degene die vooral kort in de keuken wil staan heb ik dit gerecht zo bedacht dat ook dit helemaal geen probleem is.

Lees meer »

Rode bieten supergezond

Rode bieten supergezond, ja dat zeker. Voor vele van ons toch een moeilijk product. Als kind weet ik dat onze moeder hier veel energie ingestoken heeft om ons aan de bieten te krijgen. Ze moest ook wel want de hele tuin stond er vol mee. Dat was dan onze beloning voor de dagen onkruid wieden. Uiteindelijk nadat je wat ouder wordt en je smaakpalet beter is ontwikkeld, ga je de groente toch wat meer waarderen. Van de week heb ik eens wat anders geprobeerd. Een gerecht op basis van overeenkomende kleuren. Erg voedzaam en mooie smaken. Aan het einde van de blog vind je het recept als je het leuk vind om deze ook eens te proberen.

Lees meer »

Goede start het halve werk

Je zou zeggen dat elke dag een goed start van je dag maken heel eenvoudig is. Toch wordt hier te weinig aandacht aan besteed. Een goed begin met aandacht voor jezelf en wat deze dag gaat brengen. De optie van net wat eerder op te staan en jezelf verwennen met een ontbijt wat aandacht heeft gehad speciaal voor jou. Het is geweldig als anderen daar van mee kunnen genieten. De kracht van aandacht en dankbaarheid is een krachtige tool die er voor kan zorgen dat je jezelf als waardevol kan ervaren, maar je zult zien dat anderen het ook op zullen opmerken. Daarom hanteer ik onder andere de affirmatie dat ik deze dag kom om van waarde te zijn.  Daarbij starten met goede voeding en mijn levenselixer tegenwoordig zonder appelazijn omdat ik van mening dat 2 weken op en 2 weken af meer effectief is. Ik volg Jelle Hermes van SoChicken al een tijdje hij heeft ook een aantal leuke ochtend rituelen die leuk zijn om toe te voegen voor een leuke start van de dag. Klik dan op de bovenstaande link van SoChicken.

Lees meer »

Salade kip met nectarine en gegrilde kip

Ingrediënten voor 4 personen150 g Hollandse aardbeien, gewassen en gehalveerd2 rijpe nectarines, schoon en in partjes1 rijpe mango, schoon en in blokjes50 gram rucola50 g veldsla50 g waterkers120 g sperzieboontjes, schoon, gehalveerd en geblancheerd80 g geroosterd pecanoten200 g kippendijIngrediënten voor de dressing500 ml verse jus de orange50 ml frambozen glacezest van 1 halve sinaasappel1 laurierblad100 ml rode bietensap1 el vloeibare honing1 tl gladde mosterd150 ml olio sansa (milde olijfolie)150 ml extra vierge olijfolie

Lees meer »

Smoothie komkommer met passievrucht

Deze zomerse smoothie van komkommer en passievrucht is net als alle andere smoothies zo klaar. Perfect om goed gehydrateerd te blijven tijdens deze warme dagen. De kunst om een smoothie goed dik te krijgen is door gedeeltelijk of in zijn geheel bevroren fruit te gebruiken. Denk nu niet dat bevroren fruit of groenten minder is. Dit is een misvatting. Vaak is de voedingswaarde van bevroren fruit beter dan vers fruit wat vaak langer ligt.

Lees meer »

Gegrild zuurdesembrood met brie en frambozen

Dit broodje is geweldig lekker. Simpel en zo klaar. Het zuurdesembrood is gegrild op rozemarijn. Dit geeft het broodje een magische smaak. Deze techniek ken ik uit de Italiaanse keuken. Je kunt het toepassen op groente, vlees of in dit geval met brood. Je zorgt dat je grillplaat gloeiend heet is. Laat zeggen dat als je plaat blauw aanloopt, dan is deze prima. Even met de staalborstel mocht dat nodig zijn. Neem een dikke snee zuurdesembrood. Leg eerst een takje rozemarijn op de grillplaat. Hier bovenop leg je het brood. Grill deze kort aan beide kanten. Dit gaat vrij snel. De aroma´s trekken nu lekker in je brood. Je kunt hierover lekker een beetje knoflookolie doen of mooie extra vierge olijfolie.

Lees meer »

Groente muffin met sugar snaps en zoete aardappel

Momenteel doe ik een paar weken een keto-dieet. Voor mij werkt het prima om van je wheat belly af te komen. Geloof me dit werkt echt heel goed. Het is wel even aanpassen en ik doe het ook niet langer dan nodig. De wheat belly ontstaat door holle koolhydraten te eten. Witte geraffineerde bloem welke je in croissants, pasta en bewerkte voeding tegenkomt. Vaak zit het ook verwerkt in zogenaamde gezondere varianten, maar dan aangevuld met wat hippe granen zoals spelt of volkoren.Op zich geen grote ramp, maar het heeft wel als gevolg dat je veel meer en vaak trekt hebt. Een piek in je suikerspiegel of beter gezegd onbalans in je suikerspiegel. Nadeel is dat als je een actieve levensstijl hebt er geheid een dip in je energie komt die je het liefst wilt voorkomen. Je lichaam gaat namelijk zijn energie ergens anders vandaan halen. Gedeeltelijk uit koolhydraten, maar vooral uit vet. Dit is dan ook precies waarom je buikomvang zal verbeteren.Meer plantaardig eten en meer vetrijke voeding is waar je je op kan gaan richten. Deze muffins zijn slechts een klein onderdeel. Zorg dat je je koeling volzet met lekkere gezonde producten en snacks. Op deze wijze doe je jezelf en je lijf een cadeau. Je kunt je systeem er op aanpassen zodat je eindeloos kan combineren. via de link fridge-basics vind je dressings e.d. die handig zijn om op voorraad te hebben.Voor de muffins heb je het volgende nodig12 scharrel eieren100 ml havermelk of amandel50 gram sugarsnaps, schoon en gehalveerd en geblancheerd2 zoete aardappel in blokjes van 1 cm, geblancheerd1 flinke hand gewassen spinazie2 kleine witte ui, schoon en gesnipperd2 teentjes knoflook, fijngehaktscheutje olio sansapeper en zout uit de molenBereidingswijzeVet een muffinblik in of gebruik muffinvormpjes. Een siliconen vorm werkt ook goed.  Verwarm de oven op 190.C. Fruit de ui en knoflook aan. Bak op hoog vuur de spinazie, aardappel en sugarsnaps. Breng op smaak en doe de groente in de vorm naar keuze. Klop de eieren los met de havermelk en een snuf zout. Vul de vormpjes tot de rand en bak af in ongeveer 14 minuten. Laat goed afkoelen voordat je deze opbergt voor later gebruik. Wel even proeven natuurlijk.Heb je lichaam lief...

Lees meer »

Good to be vegan groenteschotel

Deze vegan groenteschotel zit lekker hoog in voedingswaarde. Zo af en toe hoor je dat als je meegaat in de vegan beweging je wel eens voedingstekort zou kunnen oplopen. Onzin natuurlijk. Gewoon goed blijven opletten. Juist de fabrieksmatige voeding en moeilijk verteerbare voeding achterwege laten is al een cadeau op zich. Zowel voor je lichaam en de leefbaarheid om je heen kan het geen kwaad om je te laten verrassen op het gebied van vegan lifestyle en plant gebaseerde producten. 

Lees meer »

Goede start van de dag

Dit bakje keert eigenlijk elke dag terug in mijn voedingspatroon. Hemel op aarde kun je wel stellen. Tenminste als je van rood fruit, chocolade en zuivel houdt. Als ontbijt geeft het voldoende energie om tot de lunch optimaal te kunnen presteren. Zodra je al je voorbereidingen hebt gedaan, kan je de rest van de week profiteren van deze smeuïge combinatie . 

Lees meer »

Sappige vegan roerbak groenten

Deze roerbak is een makkelijke manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen. Verander je gewone groente bereiding in een heerlijke sappige groente  roerbak! Klaar in minder dan 20 minuten en heel gemakkelijk te bereiden. Het ‘moeilijkste’ deel is het voorbereiden van je groenten . Vind hieronder mijn huidige favoriete roerbaksausHet is een geweldige balans tussen pittig, zoet en pittig. Bestrooi alles met sesamzaadjes voor een beetje extra crunch, en extra jammie!

Lees meer »

Groentepaëlla met venkel en saffraan

Deze groentepaella kan je goed in grote hoeveelheden maken. Het bereiden is goed te doen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Zorg dat je de beste groente gebruikt die je kan krijgen. Mooie verse knoflook, sappige en volle venkel. De venkel gecombineerd met de Sauvignon Blanc en saffraan maakt dit gerecht tot een bijzonder geheel. Heerlijk kruidig en complexe smaken. In dit gerecht heb ik sojabonen gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld ook tuinboon of edamame-bonen zijn. Als je van variatie houdt net als ik, dan kan je de paella ook goed foodpreppen. Netjes verdelen over kleine afsluitbare bakjes en je kan oneindig variëren door de week heen.

Lees meer »

Tomatensalade met citroendressing

vandaag had ik een blog geschreven over tomaat. De tomaat is een allemansvriend welke enorm veelzijdig. Persoonlijk  ben ik van het product centraal zetten en geen onnodige fratsen. Deze dagen lenen zich prima voor deze salade. Kijk bij speciaalzaak of boerenmarkt welke tomaten er beschikbaar zijn. Diverse kleuren en een goede vleestomaat geeft de salade meer body. 

Lees meer »

Oosterse avocadosalade met courgette en komkommer

Deze salade zet je vrij snel op tafel en of je nu plant-based of een enorme carnivoor bent, met deze salade is het altijd raak. Goede producten zijn zoals altijd de sleutel tot succes. Met de warmere temperaturen en mooie rijpe avocado's moet het wel lukken. Koop het liefst biologische courgette en komkommer. Deze hebben veel meer smaak dan de doorgekweekte meuk.De Oosterse vinaigrette is wat het gerecht tot een succes maakt. Ook hier geldt simpel is troef...

Lees meer »

Gegrilde focaccia met vijg en Labneh

Gisteren was ik bij de Turkse speciaalzaak. Daar lagen de vijgen mij toe te lachen. Net als de kersen trouwens. Beide nog niet echt in het seizoen. Ze zagen er zo goed uit dat ik ze niet kon weerstaan. Vijgen worden ergens in juli goedkoper, maar zijn er wel al. Het is wel goed opletten of de kwaliteit goed is. Kersen zie je nu ook al volop (bijna juni). Denk nou niet dat dit iets met Nederland te maken heeft. Nee dit zijn vaak Italiaanse of Turkse net als de vijgen. Niks mis mee. Beide zijn hartstikke gezond. Vaak gebruiken ze de buitenlandse om zo het seizoen wat op te rekken. Ik heb zelf focaccia gemaakt. Geloof me dit is echt niet heel ingewikkeld. Je moet er alleen op tijd aan denken. Klik op de oranje link als je het leuk vind om zelf aan de slag te gaan. Je kunt ook bake off focaccia kopen of als het meezit heb je een bakker die verder gaat dan Nederlands brood. Je kan altijd vragen of hij het speciaal voor je maakt haha, wie weet!

Lees meer »

Garnaal met knoflookboter en kokos

Voorbereidingstijd: 10 minuten bereidingstijd 10 minuten Aantal personen: 4Benodigdheden1 1/2 pond rauwe garnalen gepeld en schoongemaakt40 ml extra vierge olijfolie6 knoflookteentjes2 cm verse gember, geraspt1/4 tl cayennepeper2 jalapeno peper zonder zaad en gehakt4 el roomboter180 ml kokosmelk2 el lichte sojasaus2 el vloeibare honingrasp en zest van 1 limoen1/2 bosje koriander gehaktMango salsa1 eetrijpe mango1 jalapeno zonder zaad, gehakt|2 el extra vierge olijfoliesap van 1 limoen1/2 bosje koriander gehaktBereidingswijze 1. Zorg dat je garnaal goed droog is. Dit zal er voor zorgen dat je garnaal mooi krokant bakt. 

Lees meer »

Plakkerige bloemkool met sesam

Ken je dat gevoel dat je je avondmaal net op hebt en dat je best nog even te gaan hebt. Beetje lezen of gezellig met vrienden. Misschien is dit gerechtje een leuk idee om eens mee af te wisselen. Het is een vegetarisch of eigenlijk helemaal vegan. Dit gerecht kan je gerust aan meatlovers voorzetten. Zij zullen verbaast staan. Nu staan de meatlovers steeds meer op achterstand. Persoonlijk ben ik natuurlijk heel blij dat het wat beter gaat met het dierenleed en dat de vegan movement een enorme vlucht neemt. Ik ben daarentegen niet zo activistisch. Leven en laten leven en aan de hand van dit soort combinaties laten zien dat het ook anders kan past me beter.Deze bereiding komt in feite uit de oosterse keuken. Het vrij simpel en makkelijk toepasbaar op meerdere producten. Het mooie van de oer-Hollandse bloemkool is de voedingswaarde, maar ook de lekkere bite die deze krijgt als je hem roosterd. Probeer het eens uit!

Lees meer »

Maaltijdsoep van paddenstoel en borlotti bonen (vegan)

Deze goed gevulde vegan paddenstoelen maaltijdsoep kan je goed zo eten of combineren met pasta of rijst. Het is een makkelijke en snelle soep. Sterker nog, het is het beste om deze snel te maken en direct te serveren. Om de soep mooi op kleur te houden is dit wel belangrijk. De spinazie en kruiden kunnen geen langdurige verhitting aan. Het is mij ook opgevallen dat de lekkerste soepen zijn vaak de snelle soepen. Niet teveel over nadenken. Maken, blenderen, op smaak brengen en serveren is vaak een succes... Deze variant niet blenderen aub! ha ha

Lees meer »

Weekend vibes!!!

Heb je inspiratie nodig dit weekend. Kijk vooral eens goed in je koelkast. Vaak is dit al voldoende om geïnspireerd te raken. Vandaag had ik deze salade gemaakt puur op basis van wat de koelkast te bieden had. Het enige wat ik voorbereidt heb is de citroendressing. Dit is één an de handige fridge basics welke een must-have is als je graag een snelle maar gezonde hap op tafel wilt toveren. Je vind meerdere handige hacks via de link of recepten/fridgebasics

Lees meer »

Notenbrood met banaan (low-carb)

Ik heb vandaag deze noten-bananenbroodjes gemaakt. Als je ze eenmaal onder knie hebt, dan zijn ze best snel klaar. Zoals het meeste brood zit ook hier boem in. Ik haal het liefst mijn bloem vers bij de molen. Bij de betere speciaal zaak of biologische winkel vind je deze ook wel. Het voordeel is dat deze granen niet gebleekt zijn en een hogere voedingswaarde hebben dan de gebleekte bloem uit de supermarkt. Heb je gluten-intolerantie dan kan ik je Sorghunmeel aanraden. Klik op de link en kijk wat er nog meer mogelijk is. Dit broodje is niet suikervrij maar wel een stuk minder zoet dan een gemiddeld zoet broodje. De meeste suiker zijn natuurlijke suikers.De appelsiroop maakt het mooi in balans en lekker smeuïg.

Lees meer »

Spaghetti met salie, courgette en parmezaan

Spaghetti courgette, salie en mozzarella Hoofdgerecht voor 4 personenVegetarischBereidingstijd ± 45 minutenDit heb je nodig3 tl olijfolie om te bakken1 teentje knoflook, fijngehakt1 kleine ui in vieren2 salieblaadjes 1 selderij stengel, in grove stukken3 pruimtomaat, zonder vel en zaadjes, hak grof350 g courgetten, in dunne halve plakjes350 g spaghetti (voor een tussen of voorgerecht is de helft voldoende)150 g goede mozzarella in plakken25 g parmezaan,  (regianno)peper en zeezout uit de molenZo maak je het1. Verwarm de olie in een pan

Lees meer »

Griekse salade met een twist

Over Griekse salade word altijd veel gebakkeleid. Ook ik maak deze weer anders. Gewoon omdat het kan. Wel is duidelijk dat er goede olijfolie voor nodig en rode wijnazijn. Lekkere olijven, komkommer, tomaat, witte ui en echte feta. Vaak zie je ook nog paprika. Dit is voor mijn gevoel al overbodig. Aan het recept zal je zien hoe ik dat gedacht had. Je zal al snel ontdekken dat koken echt niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. 

Lees meer »

Vette vis

Vette vis goed voor het breinOmega 3 vetzuren verhogen de toevoer van het bloed precies naar de delenvan de hersenen die het leervermogen beheersen. Nu kwam ik deze publicatie tegen van Journal of Alzheimer’s DiseaseNieuw onderzoek heeft aangetoond dat door slechts kleine veranderingen in je dieet, je je geheugen en vermogen om nieuwe vaardigheden te leren, kunt verbeteren.Hersenscans tonen voor het eerst dat vette vis, zoals haring, zalm en makreel, het leervermogenverbetert door de bloedtoevoer te verhogen.

Lees meer »

Post workout: Griekse yoghurt en vers fruit

Post workout Griekse yoghurt met rozijnNagerecht 1 persoonVegetarisch en glutenvrijBereidingstijd ± 5 minutenWat heb ik je nodig½ appel20 g zwarte bes20 g Hollandse aardbei1 kiwi20 g ananas½ grapefruit20 g rozijn20 g amandel2 flinke lepels Griekse yoghurtZo maak je het1. Schep de yoghurt in een leuke kom.

Lees meer »

Gele curry met pompoen en mango

Gele curry met mango en pompoenHoofdgerecht voor 2 personenVegetarisch, vegan, glutenvrij, lactosevrijBereidingstijd ± 20 minuten7,5 g koriander, grof gesneden240 g mango, schoon en in blokjes320 g pompoenblokjes80 g winterpeen, in blokjes 2 grote tomaat of 4 kleintjes, grof gesneden met zaad zonder kroontje150 g pandan rijst of basmati als je dit meer waardeert2 cm gember, schoon2 cm laos, schoon2 knoflook teentjes, schoon1 limoen zest en sap250 ml kokosmelk40 g gele curry pasta1 scheutje vissaus gewoon of geen vissaus van Arche2 el wokolie of zonnebloemolie1. Begin met de rijst te wassen en kook de rijst. Breng aan de kook en kook kort op hoog vuur (2minuten) daarna    het vuur laag zetten en voor ongeveer 8 minuten doorkoken. Zet daarna weg voor minstens 10 minuten.

Lees meer »

`Levenselixer` citroen, appelazijn

Ik noem het een levenselixer. Dit kan je natuurlijk best met een korreltje zout nemen. Je kunt het inzetten als kuur of wat je tegenwoordig ook vaak hoort is detox. Kortom 2 weken op een 2 weken af. Je leest en hoort veel goede ervaringen over de ingrediënten die verwerkt zitten in deze `levenselixer` Waarom niet al deze wonderen samenbrengen in 1 drankje was mijn gedachte. Het beste van wat ik ervaren heb en veel lees, is om de dag met een glas lauw water te starten. Geef je lichaam even de tijd om te ontwaken. Daarna neem ik een klein glas van de "levenselixer" 200ml is meer dan genoeg. Verdunnen kan ook nog als je het te zuur vind.

Lees meer »

romige courgettesoep (high nutritional)

Op deze wat druilerige en bijna winterse dag deed me denken aan deze zeer voedzame, maar vooral verwarmende soep. Heel smakelijk en als je deze eenmaal onder de knie hebt, vrij makkelijk te maken. Veel plezier met het maken en laat me weten wat je er van vind.

Lees meer »

Go bananas (smoothy hack)

Laatst had ik bij de supermarkt een Smoothy gekocht bij de supermarkt van het merk Innocent. Je kent ze wel die te dure flesjes welke zo klein zijn dat je ze gauw over het hoofd ziet. Toch nieuwsgierig naar de nieuwste variant genaamd up & oat.

Lees meer »

ravioli met pecorino en tomatensaus

Deze ravioli is zo eenvoudig maar ook zo ontzettend lekker. Ik heb deze ooit eens geleerd van Mr. Zilli. En ben hem natuurlijk dankbaar voor wat hij mij geleerd heeft, maar vooral dat een gerecht niet altijd complex hoeft te zijn. De meeste pasta's zijn met ei. Deze niet. Toch is het deeg zijdezacht. Een goede bloem is daarom wel belangrijk. De kracht van deze eenvoudige pasta zit dan ook ik de samenkomst van aandacht, liefde en en mooie producten. Het zou jammer zijn als je geen verse marjoraan kan vinden. Dit is familie van de oregano. Gedroogde marjoraan is vaak wel beschikbaar, maar in dit geval niet echt te vergelijken. Neem in dat geval verse oregano. Beide zijn vrij sterk, dus wees voorzichtig. Veel plezier met dit gerecht!

Lees meer »

Goede eigenschappen van havermout

Haver is een energierijk product en diende eeuwenlang als voer voor werkpaarden op het land. Ook de boeren zelf, die geen cent te makken hadden, aten haver. Soms werd er zelfs drie keer per dag havermoutpap gegeten. Ondanks het eenzijdige voedingspatroon waren de boeren fit en sterk. Haver was krachtvoer en dat is het nog steeds. Ook nu wij soms door het leven stormen als echte werkpaarden, kunnen we deze krachtige energiebron goed gebruiken.

Lees meer »

Quick fix! Voor de snelle trek

Gerookte zalm met avocado en cottage cheeselunchgerecht voor 1 persoonBereidingstijd ± 7 minutenDit heb je nodig1 sneetje volkoren roggebrood50 g gerookte zalm½ rijpe avocado1 middelgroot ei (optioneel)enkele blaadjes jonge sla20 g cottage cheesegoede olijfoliepeper en zeezout uit de molenZo maak je het1. Grill het roggebrood kort

Lees meer »

Witte asperges gegrilde zalm en beurre blanc grijze garnaal

Helaas is het aspergeseizoen een beetje aan ons voorbij geschoten. We hebben ongeveer nog een maand te gaan. In de restaurants kunnen we gelukkig nog even genieten van het witte goud. Tenminste als er plek is. Als het kan laat het dan door een gepassioneerde kok maken. Dit recept is perfect voor thuisgebruik en eigenlijk haalbaar voor iedereen. 

Lees meer »

Dorade met gamba en zoete aardappel

Dorade met gamba en groente uit de ovenHoofdgerecht voor 4 personenGlutenvrijBereidingstijd ± 45 minutenDit heb je nodig2 doradesbeetje olijfolie3 teentjes knoflook½ bosje koriander, grof gehakt½ bosje peterselie, grof gehakt1 grote vleestomaat in middelgrote blokjes1 klein blikje tomatenpuree3 wortels, geschild en schuin weggesneden2 zoete aardappel, geschilde en in blokjes200 g gamba’s gepeld en schoongemaakt1 citroen1 rode paprika, zaadlijsten er uit en in grove stukjes100 g gemarineerde olijven1 el visbouillonpoeder of anders een blokje1 tl paprikapoeder1 stuk gember 2 cm schoon en geraspt1 stuk kurkuma 2 cm schoon er gerasptZo maak je het1. Maak de vis schoon. De buik insnijden en ingewanden verwijderen. Zorg dat de binnenkant mooi schoon is.Vaak heeft de visboer de schubben verwijderd. Maak check dit wel even. Knip de vinnen van de vis.

Lees meer »

Appelazijn een wondermiddel?

Appelazijn een wondermiddel?Een wondermiddel? Als je de claims bekijk zou je zeggen van wel. Nu is het mij door een bevriend diëtiste ooit aangeraden. Sindsdien gebruik ik troebele appelazijn als kuur. Hiermee bedoel ik een periode van 3 weken. Elke ochtend een shotje 50 ml half appelazijn en half water. Het is niet voor niks dat ik te spreken ben over deze gewoonte. Ik merk dat voor mij werkt. Hoe dan?Natuurlijk moet je altijd naar een het gehele plaatje kijken. Maar ik ervaar een beter algeheel functioneren. Een gezonde en frisse huid. Daarbij had ik soms een niet te definiëren jeuk op de rug. Daar kwam namelijk de hulpvraag vandaan…En inderdaad de jeuk is verleden tijd. Ik heb me laten vertellen dat dat te maken heeft met onbalans in je zuur-base.kijk maar eens op: https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/voedingswijzer/zuur-base-evenwicht/

Lees meer »

Kurkuma hype of wondermiddel

Het is een hype die al jaren hardnekkig standhoudt: de specerij kurkuma (geelwortel) die in de Aziatische keuken wordt gebruikt zou een geneeskrachtige werking hebben op kanker. Curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, zou in staat zijn om kankercellen op te ruimen. Bewijs hiervoor werd in dierproeven gevonden.

Lees meer »

Pompoensoep met tuille van cheddar

Pompoensoep met tuille van cheddar en pompoenpittenVoorgerecht voor 12 personenVegetarischBereidingstijd ± 35 minuten1 winterpompoen, ongeveer 1 kg schoon, dus zonder pit. de schil mag blijven.3 winterpeen, geschild en grof gesneden150 g cherry tomaatjes, gehalveerd2 middelgrote ui, grof gesnipperd2 grote kruimige aardappel5 knoflookteentjes, gehakt of geraspt1 biologische citroen, gehalveerd en pitjes verwijderd2 el vloeibare honing1 kaneelstokje1 grote witte ui grof gesnipperd5 tenen knoflook schoon en gehakt2 el olio sansa (milde olijfolie) of zonnebloemolie2 lt. kippenbouillon of groente voor de vegetarische versieVoor de tuille van cheddar50 g pompoenpitten1 zakje geraspte cheddar

Lees meer »

chana masala

Chana Masala Bijgerecht voor 4 personenKeuken Indiaas, vegetarisch en veganBereidingstijd ± 35 minutenDit heb je nodig250 g basmati rijst, bruin of wit2 el koksolie1 middelgrote ui, grof gesnipperd1 jalapeno peper, zonder zaadlijst en zaadjes5 knoflookteentjes, fijngesneden1 cm verse geschilde gember, geraspt1 ½ tl garam masala1 ½ gemalen koriander1 tl gemalen komijn½ tl gemalen kurkuma1 blik gepelde tomaat blokjes200 g gekookte kikkererwten100 ml Turkse yoghurt1 limoen in 4 kwarten1 bosje koriander, gesnedenZo maak je het!. Was de rijst goed. Kook deze volgens de kooktijd op de verpakking (bruine rijst heeft langer nodig) . Giet af en laatminstens 10 minuten afgedekt rusten.2. Verwarm in een ruime pan de kokosolie. Voeg de ui en de jalapeno peper toe en fruit aan tot deze glazig ziet.Voeg de gember en knoflook toe en fruit even mee.3. Voeg de specerijen toe…De garam masala, komijn, koriander en kurkuma. Zachtjes opkoken tot er een egale pasta ontstaat.4 . Voeg de tomaten blokjes toe en kook deze op. 5. Giet de kikkererwten af en spoel goed. Ook deze kunnen bij de rest. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen. 10 minuten in ieder geval. Je ziet vanzelf of de structuur mooi is. Proef of het de goede kant op gaat.6. Maak op smaak met 2/3 van de koriander en een beetje zout. 7. Maak de yoghurt aan met een beetje komijn en limoensap.Serveer de Chana Masala met de rijst en de yoghurtEnjoy!Per portie: ± 40kcal/ 10g eiwit/4g vet

Lees meer »

Beignets van zoete aardappel, wortel en haloumi

Dit vegetarische gerecht is veelzijdig. de vele texturen maakt dat het ook liefhebbers van vlees ook gelukkig worden van dit gerecht. Het vergt wel even wat aandacht met het bakken. Zodra je het gerecht onder de knie hebt, dan kan je het in een handomdraai gemaakt. Vooral als je de sinaasappel-dragon dressing hebt gemaakt vanuit de fridge basics. Veel succes met dit gerecht en laat me weten wat je er van vond?

Lees meer »

Spinazie-feta quiche met sud n sol

Spinazie-fetaquiche met sud n solHoofdgerecht voor 4-6 personenVegetarischBereidingstijd ± 20 minuten + 40 minuten in de oven1 rol vers hartige taartdeeg200 g spinazie, gewassen1 teentje knoflook, fijngehakt1 stukje gember 1 cm, schoon en fijngesneden½ rode peper zonder zaad, fijngesneden1 el olio sansa100 g zongedroogde tomaatjes (zelf drogen is het lekkerst)150 gram goede feta200 ml volle melk4 eieren(taartvorm van Ø 26cm of schaal 20cm x 25 cm)1. Verwarm de oven  voor op 180ºC. Leg vetvrij papier in je bakvorm en vet de zijkanten in met boter of olie.

Lees meer »

Smoothie voor een frisse start

Deze veelzijdige smoothie is lekker en makkelijk te maken. Voor een ketogeen dieet is deze helaas niet geschikt. Dit is juist eens smoothie welke hoog in de koolhydraten zit. Voor degene wie in de ochtend geen zin heeft om te ontbijten of nog niet veel trek heeft, dan is deze variant perfect. De dag vooraf maken is dan ook geen probleem.Wat heb je nodig3 bananen2 sinaasappels3 dl appelsap of 2 dl appelsap en 1 dl kokoswater1 rijpe peer50 gram fijne havervlokken1 mespuntje kaneelZo maak je het1. Maak de peer, sinaasappel en banaan schoon2. voeg alles in een blender of gebruik een staafmixer3. Mix tot een smooth geheel en geniet nu of later...

Lees meer »

Riz Pilav met bloemkool en pompoen

Riz Pilav van geroosterde pompoen en bloemkool Hoofdgerecht voor 4 personenVegetarischBereidingstijd ± 45 minuten1 butternutpompoen, geschild zonder pitten1 grote bloemkool in grove roosjes gesneden11/2 el milde olijfolie8 takjes tijm1 tl chilivlokken2 tl venkelzaad1 grote witte ui grof gesnipperd5 tenen knoflook schoon en gehakt200 g  risottorijst700 ml het groentebouillon (heet)50 g roomboter75 g fijn geraspte parmezaan1. Verwarm de oven  voor op 200ºC

Lees meer »

Dadels veel vezels maar ook zoet!

De dadel is weer aan een flinke opmars bezig en wordt vaak als veelzijdig en gezond in de markt gezet. Voor zover ik in min zoektocht heb ontdekt is dit grotendeels terecht. Zoals veel claims is er ook altijd een schaduwzijde. Ik zocht het voor je uit. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.