Rode bieten supergezond

Gepubliceerd op 15 juni 2021 om 15:24

Rode bieten supergezond, ja dat zeker. Voor vele van ons toch een moeilijk product. Als kind weet ik dat onze moeder hier veel energie ingestoken heeft om ons aan de bieten te krijgen. Ze moest ook wel want de hele tuin stond er vol mee. Dat was dan onze beloning voor de dagen onkruid wieden. 

Uiteindelijk nadat je wat ouder wordt en je smaakpalet beter is ontwikkeld, ga je de groente toch wat meer waarderen. Van de week heb ik eens wat anders geprobeerd. Een gerecht op basis van overeenkomende kleuren. Erg voedzaam en mooie smaken. Aan het einde van de blog vind je het recept als je het leuk vind om deze ook eens te proberen.

 

Bieten zijn echt super gezond!

Het mag echt een superfood of powerfood genoemd worden. Bovendien komen ze gewoon uit Nederland, dus veel beter voor het milieu dan groenten die we laten invliegen.

In het Moermandieet, dat vaak aangeraden wordt bij mensen die kanker hebben, spelen bieten een belangrijke rol vanwege alle goede eigenschappen. Rauwe bieten zijn nog gezonder dan gekookte bieten. Weet je dat bieten ook bekend staan om de goede effecten op je fysiek..

 

Voedingswaarde rode bieten.
100 gram bieten bevat 43kcal en zeer weinig vet (o,2 gram).
100 gram bieten bestaat uit 10 gram koolhydraten, 2,8 gram vezels en 1,6 gram eiwitten.
Bieten bevatten wel suikers, 7 gram per 100 gram, maar die hebben weinig effect op je suikerspiegel.
Verder bevatten bieten ook veel water.

Rode bieten bevatten vooral de vitamines C en foliumzuur.
Daarnaast bevatten rode bieten veel mineralen zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium.
Betanine en betalaïne geven de bieten de rode kleur (fytonutriënten). Dit zijn zeer krachtige antioxidanten en werken veel beter dan antioxidanten “uit een potje” (supplementen).

Wat doen bieten dan met jouw gezondheid?

Nog belangrijker, wat zijn dan de effecten van het eten van rode bieten voor jouw gezondheid?

Er zijn een aantal bewezen gezondheidsvoordelen die het eten van bieten opleveren:

  1. Ontstekingsremmend.
  2. Ontgiften je lichaam.
  3. Ondersteunt de behandeling tegen kanker (met name door de betanine).
  4. Hogere leeftijd (in gebieden waar veel bieten worden gegeten, worden mensen gemiddeld veel ouder).
  5. Verbeteren de spijsvertering.
  6. Verlagen de bloeddruk.
  7. Verbetert de doorbloeding van de hersenen.
  8. Vermindert risico op hart- en vaatziekten.
  9. Verbetert sportprestaties*
  10. Goed voor je immuunsysteem.

Sportprestaties en rode bieten
Bieten zijn populair onder sporters, vooral bietensap. Het zou de sportprestaties verbeteren. Dit komt doordat spieren efficiënter werken en bloedvaten verwijden. Op deze manier kan er meer zuurstof naar de spieren gaan.

Zijn er ook nadelen aan het eten van bieten?

Bieten bevatten nitraat. Nitraat heeft gunstige effecten voor je gezondheid, maar bij teveel inname kan het juist averechts werken. Toch zijn de nadelen vele malen kleiner dan de voordelen. Werd er voorheen gewaarschuwd voor teveel nitraat (nitriet), nu blijkt dat dit negatieve effect klein is en de gezondheidsvoordelen juist veel groter, zoals het positieve effect op de bloeddruk.

Wel zit in bietensap relatief veel nitraat en bij dagelijkse grotere hoeveelheden bietensap, zou dit mogelijk toch kankerverwekkend kunnen zijn. Het gaat dan met name om bietensap vanwege de hoge concentratie nitraat (wordt in nitriet omgezet) en het gaat hierbij niet om het eten van bieten zelf.

Rode bieten koken

Was 2 kilo rode bieten en kook ze gaar in ruim water zonder zout. N.b. bij het koken van rauwe bieten is het zaak ze niet te laten ‘bloeden’ daarom  en gebruiken we nog geen zout omdat dat vocht uit planten trekt. Koken duurt ongeveer 25 minuten.

Rode bieten met pruimen, cranberry en roseval aardappel

ingrediënten (4 personen)
1 pakje gekookte biet, gesneden in blokjes van 1 cm
2 rode ui, grof gesnipperd
5 rijpe pruimen, zonder pit en in kwartjes
8 middelgrote roseval aardappel, gehalveerd en in blokjes van 1 cm
2 middelgrote oerwortel, in blokjes van 1 cm
 2 cm verse gember, geraspt
3 knoflooktenen, gehakt
2 el cranberries
50 g kokosbloesemsuiker
250 ml bietensap
50 ml rode-wijnazijn
1 el tapiocameel

Bereidingswijze
Fruit de ui aan, voeg de knoflook en gember toe en fruit even mee. Bak de roseval, oerwortel, pruimen en cranberries mee. Blus af met de rode-wijnazijn en bietensap. Vul verder aan met water tot het geheel onder staat. Zet het vuur laag en laat dit geheel zachtjes garen totdat je aardappel bijna uiteen valt. Voor een mooier geheel bind ik het a.f met een schepje tapiocameel. Check of er wat zout, peper of wat zoet toegevoegd moet worden. Voor het zoetje gebruik ik de kokosbloesem. De cranberry, wortel en pruim zijn ook wat zoetig. Achteraf proeven is het beste.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.