Sportwater of vitaminewater is uitgevonden om het leven aangenamer te maken, maar vooral om de koolhydraten te verlagen en te hydrateren. Voordat je begint aan je tocht om de beste sportwater te maken ooit, is het handig om enkele deze handige tips even in je op te nemen.

Welk materiaal gebruik je

Je gebruikt hoogwaardig fruit, doe dit ook met het materiaal wat je gebruikt. Gebruik een scherp mes, een schone plank. Zelf gebruik ik een glazen citruspers. Soms is het lekker om wat citrussap toe te voegen. Voor het (infuseren) trekken van je kruiden of fruit, gebruik je altijd glaswerk. glaswerk is duurzaam en geeft geen smaak af. 

Soorten water

Persoonlijk gebruik ik altijd kraanwater. Nu zijn er altijd kenners die zweren bij water uit bepaalde gebieden. Dit staat je natuurlijk geheel vrij om te doen. Verder kan je wel mild of sterk bronwater toevoegen om het water meer sprankelend te krijgen. Ook is het zo dat de bruisende varianten wat meer zouten bevatten waardoor ze meer dorstlessend zijn.

Citrusfruit

Citrusfruit heeft een redelijk vaste plek in sportwaters of vitaminewater. met name vanwege de opwekkende smaak. Daarbij krijg je de nodige vitamine C en anti-oxidanten binnen. Houd er wel rekening mee dat als je partjes of plakjes in je water verwerkt deze na 12 uur je water bitter kunnen maken. Sowieso is het het beste om het gemaakte water binnen 24 uur te gebruiken. Vergelijk het water maar eens van een dag oud met vers water, dit verschil is aanzienlijk.

Welke ingrediënten kan je gebruiken

Citrusfruit
Sinaasappel, mandarijn, grapefruit en limoen zijn allemaal rijk aan vitamine c welke makkelijk oplost in water. Vitamine is belangrijk voor je weerstand en opname van ijzer. je kan alle soorten toevoegen in plakjes of parten. Persen of uitknijpen een het sap toevoegen kan ook.

Thee soorten
Je kunt ook thee toevoegen. Groene thee kom je vaak tegen. gebruik hiervoor de betere soorten. Losse thee. niet los in je water gooien maar in een zakje of thee-ei zodat je deze later weer kan verwijderen. Groene thee staat bekend om zijn hoge anti-oxidanten gehalte. Maar thee met een smaakje kan ook verrassend zijn.

Verse kruiden
Zelf ben ik een groot fan van verse kruiden zowel in vitaminewater als in gerechten. Favorieten zijn laurier, sereh, verbena en dragon. In vitaminewater zijn de meest voor de hand liggende kruiden munt, basilicum of kervel. Er zijn ook nog wat meer stevige kruiden. deze hebben wat langer nodig om te trekken. Dit zijn rozemarijn, tijm, salie en laurier

Specerijen
Specerijen zijn een mooie toevoeging voor vitaminewater. wel is het handig om te weten hoe hier mee om te gaan. De meeste moeten langer trekken. Eigenlijk kan je voor alle specerijen wel stellen dat deze een nachtje nodig hebben om tot zijn recht te komen. Gebruik altijd het hele product, dus niet de gemalen variant. Kneuzen zorgt ervoor dat de smaken meer loskomen. 
Enkele voorbeelden zijn: gember, kardemom, geelwortel, kaneel, korianderzaad of laos.