Tomaat, eet ze gerust elke dag!

Tegenwoordig kom je steeds meer soorten tomaten tegen. Voorheen was dat alleen weggelegd voor de specialist. De meeste soorten kwamen uit het buitenland, tegenwoordig is Nederland koploper in het kweken van een breed scala aan rassen en kleuren. Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee. Opletten is het wel! De inmiddels bekende waterbommen kan je gerust overslaan. Je wordt hier niet blij van en de voedingswaarde is een stuk minder dan de tomaten welke lekker de tijd hebben gehad om op kracht te komen en een breed scala aan voedingswaarden op te bouwen.  De tomaat bevat wel 28 voedingstoffen die kunnen helpen bij een mooi compleet voedingspatroon. Dit is allang door iemand uitgezocht. 

Lees meer »

Vijgen, veelzijdig en prachtig van kleur

Wat zijn verse vijgen:De vijg is een van de oudst bekende vruchten en komt van oorsprong uit Jordanië. De vijg groeit aan een kleine boom met sierlijke bladeren, die veel zon nodig heeft. Per jaar kan er wel 3 tot 4 keer geoogst worden aan de vijgenboom. Vijgen hebben een dun leerachtige schil. Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren van groengeel tot blauw-violet. Het vruchtvlees is vlezig, witroze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes. Vijgen zijn zoet, droog en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je met de schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. De vijgen worden ook veel gebruik in konfijt  en daarnaast in verschillende gerechten gebruikt. Omdat vijgen zo delicaat zijn en al zo'n lekkere eigen smaak hebben is het een aanrader om ze bescheiden op te dienen. Zonder al te veel andere smaken. Zo komt de vijg optimaal tot zijn recht.

Lees meer »

Rode peper maakt je blij

De rode peper maakt je gerecht pas echt compleet. Rode peper hoeft niet direct verband te houden met pittig eten. Het maakt je gerecht wel meer complex en af. Een beperkt aantal pepers kom je tegen in de supermark. De groene, gele en de rode peper zal je wel treffen. De doorgekweekte kas paprika ontbreekt ook zeker niet. Ga je voor variatie, wijk dan eens uit naar de Surinamer of de toko. Vooral de Surinamers weten pas echt wat heet eten is.

Lees meer »

De voordelen van knoflook

Is knoflook gezond? Knoflook is een gezonde en geneeskrachtige smaakmaker dat lekker is in zeer veel gerechten, van de Nederlandse tot de Oosterse keuken. Knoflook heeft een pittig aroma en is een onmisbaar ingrediënt in de wereldkeuken. Maar voorzichtigheid is geboden: te veel knoflook kan een gerecht verpesten en te weinig knoflook maakt sommige schotels smakeloos en saai. Al sinds mensenheugenis wordt knoflook ook voor medicinale doeleinden gebruikt. Er zijn sterke aanwijzingen voor (kleine) positieve effecten van knoflook op de gezondheid en dan vooral op hart- en bloedvaten. Het gebruik van verse knoflook (1 tot 2 teentjes per dag) is aan te raden. Nederlanders eten relatief weinig knoflook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden, die per persoon gemiddeld anderhalve kilo knoflook per jaar eten, wat neerkomt op zo'n 450 teentjes: zo'n beetje de aanbevolen hoeveelheid.

Lees meer »

De voordelen van broccoli

Broccoli is een populaire groente en dat is zeker terecht: het bevat heel veel goede voedingsstoffen die iedereen goed kan gebruiken. Een leuk weetje is dat het eigenlijk een bloem is. Let er daarom wel op dat je broccoli mooi groen is en niet “bloeit”, te herkennen aan het gelig worden, want dan zal die behoorlijk bitter zijn. En om het maximale uit deze kruisbloemige groente te halen is het goed om zowel het roosje als de steel op te eten. Maar wat maakt broccoli nou zo gezond?

Lees meer »

Granen veelzijdig en voedzaam

Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van eenzaadlobbige cultuurgewassen uit de familie van de grassen. Samen zijn ze wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens. Graan wordt geteeld voor zijn eetbare bestanddelen. Het is samengesteld uit meellichaam, zemel, kiem en de wandlaag. Rijst, maïs, tarwe, gerst en rogge zijn voorbeelden van granen. Rijst en maïs hebben zoveel toepassingen dat ze een eigen componentenschema hebben gekregen. Van de verschillende granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood, ontbijtgranen, couscous en pasta. Amarant, boekweit en quinoa zijn geen zaden van grassen, maar van andere planten. Het zijn dus geen granen, maar ze worden wel op dezelfde manier verwerkt tot bijvoorbeeld meel. Daarom worden ze hier ook vernoemd en gebruikt.

Lees meer »

De voordelen van rabarber

Rabarber smakelijk en  gezond maar ook erg zuur. Als kind vond ik het al heerlijk. Daarin was ik wel een uitzondering. de meeste kinderen haken af en haken niet meer aan. Dit is hartstikke zonde. Rabarber heeft voldoende voordelen om af en toe in te zetten in je voedingspatroon. De voornaamste reden dat rabarber niet lekker gevonden wordt is dat deze niet goed bereidt wordt of te zuur geserveerd wordt.

Lees meer »

Avocado lekker veelzijdig

De avocado is een vrucht een vrucht die wel heel populair is geworden. Met name door het bedrijf van ready to eat is deze altijd precies rijpe alleskunner niet meer weg te denken. In de tijd van circulair en dicht op de bron is dit vruchtje er één met grote vraagtekens. Als het op de veelzijdigheid aan komt van de avocado, dan zit je wel goed. 

Lees meer »