Rabarber smakelijk en gezond maar ook erg zuur. Als kind vond ik het al heerlijk. Daarin was ik wel een uitzondering. de meeste kinderen haken af en haken niet meer aan. Dit is hartstikke zonde. Rabarber heeft voldoende voordelen om af en toe in te zetten in je voedingspatroon. De voornaamste reden dat rabarber niet lekker gevonden wordt is dat deze niet goed bereidt wordt of te zuur geserveerd wordt.
Net als bittere smaken en zo ook zure smaken worden pas op latere leeftijd als aangenaam ervaren. Bij sommige is dit al heel snel bij andere komt dit nooit. Om het zure te compenseren zal je een zoetstof moeten gebruiken. Biologische rietsuiker is degene met het beste resultaat. In de betere keukens zal geraffineerde suiker gebruikt worden. Dit puur voor het kleurbehoud. Ben je nu op de gezonde tour. Gebruik dan Erythritol of Sukrin. Veel minder nodig dan gewone suiker. Voor één kilo schone rabarber gebruik je 100 gram suiker. Gebruik je een suikervervanger, dan volstaat 50 gram of zelfs minder. Koken gaat vooral om gevoel en smaak. Goed proeven en kijken wat jezelf het lekkerste vind.
Je hebt de volgende optie als je rabarber maakt. namelijk schillen of niet. als je de rabarber schilt, dan zal je niet de rood/paarse kleur hebben. Als je de rabarber niet schilt, snij deze dan wat fijner zodat je niet teveel draden proeft. Goed wassen en opzetten met een bodempje water. Niet meer! Anders wordt je rabarber te dun.
Rabarber is dat groente
Rabarber is een groente en zit boordevol vitaminen en mineralen en krachtige antioxidanten. Deze bieden interessante voordelen voor de gezondheid.
De belangrijkste voordelen van rabarber
Sterkere botten
Rabarber bevat een flinke dosis aan vitamine K. Vitamine K is een belangrijke rol voor de gezondheid van je botten. Vitamine K kan mogelijk beschermen tegen osteoporose. Dit zou komen omdat vitamine K nodig voor de carboxylatie van osteocalcine. Dit is een eiwithormoon dat betrokken is bij de vorming van botten.
Rabarber kan hersenaandoeningen voorkomen
De rijkdom aan antioxidanten. Deze helpen om je lichaam maar vooral je hersenen vitaal te houden. Rabarber bevat Quercetine. Dit is een soort super antioxidant. en geeft de rabarber zijn prachtige kleur. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de antioxidanten. In China hebben ze de rabarber volledig ontleed om de antioxidanten te identificeren. Er zijn in totaal tien verschillende antioxidanten aangetroffen. Vijf daarvan zijn verder uitgeplozen. De wetenschappelijke namen zijn: Myriceting, Hyperoside, Quercitrine, Epicatechine en Quercetine. Deze worden beschouwd als zeer krachtige antioxidanten in rabarber. Dit spectrum zal in staat zijn om vrijwel alle vrije radicalen af te vangen.
Rabarber vermindert ontstekingen
Vanuit meerdere Chinese studies blijkt dat rabarber goede ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het zou helpen bij een gezonde huid, een verbeterd gezichtsvermogen en zelfs het voorkomen van bepaalde soorten kanker. Dit is nogal een claim, maar dat het ontstekingsremmend werkzaam is dat staat vast.
in hetzelfde onderzoek komt naar voren dat rabarber de eigenschap heeft om wondherstel te bevorderen en bacterie vorming te blokkeren.
Lekker maar opletten!
Behalve de bijzondere smaak en voordelen moet er ook een kanttekening geplaatst worden bij rabarber. Rabarber bevat namelijk oxaalzuur. Dit zuur kom je met name tegen in de bladeren. In de regel zal de rabarber verkocht worden zonder het blad. Maar als de rabarber uit eigen tuin komt, is dit wel even iets om op te letten. Het kan leiden tot gastro-intestinale problemen.
Dit ontstaat overigens alleen bij het veelvuldig eten van het blad indien je daar gevoelig voor bent. Vanwege zijn goede maar stevige antioxidanten is het beste om rabarber met mate te eten als begeleider of verwerkt in een dessert.
Tot slot...
Rabarber is een sieraad in je tuin en een baken van het seizoen waar het volop lente is en het aanbod van de mooiste producten hoogtij viert. De rabarber groeit ook flink door. Dus af een stengeltje of 2 pakken voor wat je deze dag nodig hebt kan ook. Zo blijft je tuin op kleur en kan je langer genieten van al dit wonderschoon.
Reactie plaatsen
Reacties