Plaat gerecht met geroosterde groenten en kipmerquez (vegan)
Gerecht voor 4 personen
Categorie: vegan, vegetarisch en glutenvrij
Dit gerecht is vrij snel te maken. Je kunt het gebruiken om de koeling eens leeg te maken of je houdt je netjes aan het recept.
Wat heb je nodig
8 kipmerquez (vegan)
500 g groen asperges, grof schuin weggesneden
1 courgette, door de helft en schuin weggesneden
250 g mini pomodorie geel en rood, gehalveerd
1 oranje paprika, zaadlijsten verwijderd en in repen
Voor de marinade
2 el olijfolie olie
1 tl zeezout
1 tl oregano
1 takje tijm
1 takje rozemarijn, gehakt
1 tl paprika poeder
een beetje peper uit de molen.
Zo maak je het
Start met de marinade door al de ingrediënten goed te mengen. Neem je mooiste ovenplateau en leg een velletje bakpapier op. Haal eerst de merquez door de marinade en leg deze alvast je ovenschaal. Meng nu al je gesneden groente door je marinade en verdeel deze gelijk over het ovenplateau.
Verwarm de oven voor op 200 C en rooster je groenten met merquez in ongeveer 16 tot 18 minuten. Dit is afhankelijk van de kracht van de oven. Dit geldt ook voor de merquez, als deze dun zijn, dan moeten deze er waarschijnlijk iets eerder uit.
Wanneer alles mooi bruin is, laat dan even een klein beetje afkoelen.
Wel zo veilig voor de kids. Wij eten meestal gewoon van de plaat...
Veel plezier met dit gerecht!
Vegetarische paella met venkel en olijf
Bijgerecht voor 4 personen
Keuken Indiaas, vegetarisch en vegan
Bereidingstijd ± 40 minuten
Dit heb je nodig
3 el olio sansa
2 witte ui, gesnipperd
1 rode paprika in reepjes
1 gele paprika in reepjes
1 verse knoflook, gepeld en gehakt
1/2 tl kurkuma
1/2 tl paprikapoeder
150 gram, groene olijf van mooie kwaliteit zonder pit, snijd deze in ringetjes
500 ml groentebouillon (zie fridge basics)
300 g paellarijst
100 ml droge witte wijn
1 tl saffraandraadjes
1 venkel knol, schoongemaakt en in brunoise
200 g tuinboon, gedopt, gekookt en nog een keer gedopt (zie foto)
24 mini trostomaat, gehalveerd
1 blik artisjokken, gespoeld en in kwarten.
1 bosje peterselie, gehakt
100 g boter (dit is om het extra smeuïg te maken) de vegan variant kan dot weg laten of sojaboter gebruiken.
Zo maak je het
!. Verhit de olie in een ruime pan. Fruit de ui, paprika, venkel en knoflook aan tot de mooi glazig ziet.
2. Voeg de specerijen toe en bak zachtjes mee tot deze goed opgenomen zijn.
3. Voeg de rijst toe en roer goed om zodat de rijst goed de smaak kan opnemen. Blus af met de witte wijn. en voeg de saffraan toe
4 . Voeg de bouillon toe. Kook het geheel op en zet laag. In tegenstelling tot risotto roer je dit gerecht niet.
5. Zodra de rijst bijna gaar is kan je de tomaat, olijf, artisjok, tuinboon en boter toevoegen en goed doorroeren.
kook kort op en zet afgedekt weg voor zeker 10 minuten.
6. Proef voor de zekerheid of het gerecht voldoende op smaak is. Meng de peterselie erdoor en
een gedeelte erover
Enjoy!
Per portie: ± 64kcal/ 21g eiwit/15g vet
Hollandsche salade 2.0
Waar het allemaal begon... Vroeger kwam deze salade al regelmatig op tafel. Er is in al die jaren eigenlijk niet zoveel aan veranderd en behoefd ook geen grote aanpassing. Als kind ging het bord helemaal leeg en ik merk dat mijn dochters er ook regelmatig om vragen. Vaak gebruik ik deze als bijgerecht bij vis of op koudere dagen met lamstajine. Vanwege het warme weer hebben we besloten om er een maaltijdsalade van te maken. Het ligt voor de hand, maar goede en kraakverse producten zijn de kracht van deze salade.Dit heb je nodig1 krop sla2 mooie rijpe tomaat1/2 halve komkommer, geschild en in linten4 medium eieren1 pond krieltjes1 zakje mini mozzarella1 flinke snee zuurdesem broodVoor de saus2 el mayonaise1 el yoghurt2 tl natuurazijn1 tl kokosbloemsuiker1 tl goede pittige mosterdpeper en zeezout uit de molenZo maak je hetVerwijder de harde bladen van de sla en verwijder de nerven. Pluk de sla in presenteerbare stukken en was in koud water. Snijd de tomaat in kwarten. Halveer de mozzarella. Kook de krieltjes ongeveer 5 minuten, dit is afhankelijk van de grote van de aardappel. Laat afgedekt afkoelen. Ook deze kan je halveren. Kook de eieren in 6 minuten gaar, Dit is zachtgekookt! Laat ze eieren schrikken door ze ijskoud te spoelen. Halveren en apart zetten. Maak croutons van het sneetje zuurdesembrood. Snijd mooie niet te kleine blokjes en bak deze in wat lichte olijfolie. Breng op smaak met peper en zeezout. Maak de saus. Simpelweg alles mengen en even goed doorroeren tot de suiker opgelost is. Proef even of de saus mooi in balans is. Schud de kropsla goed uit en meng deze met een klein schepje van de saus. Dresseer op een bord of schaal. Maak de sla af de voorbereide ingrediënten. Serveer de resterende saus bij de salade!Per portie 100 g kcal. 15 g / vet 17 g / eiwit 11 g