De avocado is een vrucht een vrucht die wel heel populair is geworden. Met name door het bedrijf van ready to eat is deze altijd precies rijpe alleskunner niet meer weg te denken. In de tijd van circulair en dicht op de bron is dit vruchtje er één met grote vraagtekens. Als het op de veelzijdigheid aan komt van de avocado, dan zit je wel goed.
De vitamines en mineralen
Elke dag een avocado is echt overdreven hoor. Met regelmaat laten terugkeren is wel verstandig. buiten dat een precies rijpe avocado hartstikke lekker is zit deze ook tjokvol vitamines en mineralen namelijk: vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E, vitamine K, calcium, Zink, ijzer, foliumzuur, antioxidanten, voedingsvezels, kalium, proteïne, magnesium en de nodige onverzadigde vetzuren.
Gezonde verzadigde vetten
De verzadigde vetten in de avocado zijn een goede transporteur voor andere voedingsstoffen in ons lichaam. Deze voedingsstoffen zijn vet oplosbaar. Met name vitamine A, D, E, en K zijn vet oplosbaar. In de praktijk betekend dit dat als je avocado toevoegt aan je voedingspatroon je antioxidantabsorptie behoorlijk verhoogd. Je hoeft niet elke dag een avocado te nemen voor dit effect. Deze vetten zitten bijvoorbeeld ook in vette vis, noten of volvette zuivel.
Avocado’s zitten boordevol vezels
Avocado’s bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels. Veel meer nog dan andere voedingsmiddelen. Een avocado bevat gemiddeld 7% vezels, wat al meer dan een vierde van de dagelijkse hoeveelheid is. Vezels helpen je wanneer je wilt afvallen en stimuleren een goed werkend metabolisme. Dat komt onder andere doordat je van vezelrijk voedsel snel een vol gevoel krijgt en dus minder behoefte hebt om te snacken.
Avocado’s bevatten meer kalium dan bananen
Kalium is een mineraal dat zorg draagt voor de vochtbalans en de bloeddruk van het lichaam. Toch nemen veel mensen gemiddeld te weinig kalium tot zich. Wil je er zeker van zijn dat je genoeg kalium binnenkrijgt? Dan zijn avocado’s je beste vriend. Ook bananen zitten vol kalium, maar winnen het bij lange na niet van avocado’s. Een avocado bevat gemiddeld 14% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan kalium, tegenover zo’n 10% in bananen. Bananen mogen dus blijven, maar avocados zijn een misschien nog wel betere toevoeging aan je eetpatroon!
Het verwerken en herkennen van een rijpe avocado
Wist je dat als je het steeltje uit de avocado haalt en je kijkt naar de aanhechting, je de kans hebt dat deze mooi avocado groen is of een wat donkerdere kleur. De groene is perfect. De donkere kleur beter laten liggen.
Bij het verwerken kan je het beste de avocado a la minute verwerken. bij de betere restaurant blijft het a la minute werk. Bij grote drukte of stress, kan je de schoongemaakte avocado besprenkelen met citroen of door aan badje van citroenwater halen. Dezelfde dag verwerken is wel het beste.
Reactie plaatsen
Reacties