De voordelen van broccoli

Gepubliceerd op 25 mei 2021 om 10:58

Broccoli is een populaire groente en dat is zeker terecht: het bevat heel veel goede voedingsstoffen die iedereen goed kan gebruiken. Een leuk weetje is dat het eigenlijk een bloem is. Let er daarom wel op dat je broccoli mooi groen is en niet “bloeit”, te herkennen aan het gelig worden, want dan zal die behoorlijk bitter zijn. En om het maximale uit deze kruisbloemige groente te halen is het goed om zowel het roosje als de steel op te eten. Maar wat maakt broccoli nou zo gezond?

Broccoli is rijk aan vitamine c. Bi 100 gram broccoli krijg je 90mg vitamine C binnen. Dan heb je je dagelijks hoeveelheid al binnen. Ook bevat de broccoli enorm veel vezels. Bij het koken neemt dit overigens wel af. Stomen is dan de beste oplossing of blancheren. De broccoli fleurt mooi op en persoonlijk wel wat lekkerder dan rauwe broccoli. knagen.

 

Behalve dat broccoli een veelzijdige groente is om mee te koken, zijn er enkele voordelen die ik graag met je deel. Uit uitgebreide onderzoeken is gebleken dat broccoli echt een superfood is. De term superfood wordt veelvuldig misbruikt. In dit geval komt kan deze groente deze titel met trots dragen. Er is erg veel onderzoek gedaan naar broccoli en één van de conclusies uit de verschillende studies is dat broccoli je goed kan helpen om diverse vormen van kanker te voorkomen Net als andere kruisbloemigen bevat het namelijk isothiocyanaten, waaronder sulforafaan. Dit stofje helpt de genen met het juist afbreken en opbouwen van vitamines en mineralen, wat een normale celexpressie bevordert. Bij kanker muteren de genen en broccoli is dus een mooi middel om de cellen goed te laten functioneren en ze in toom te houden.

 

De voordelen op een rij

Veel antioxidanten
antioxidanten zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Broccoli bevat grote hoeveelheden van deze antioxidanten.

en levert daarnaast ook nog eens een stofje dat tijdens onze spijsvertering wordt omgezet in een superantioxidant. Er zijn aanwijzingen dat deze superantioxidant, genaamd sulforafaan, goed is voor onze bloedsuikerspiegel, ons cholesterol, het remmen van ontstekingen en het gezond houden van ons hart. Ook is sulforafaan goed voor je botten. En dat brengt ons bij het volgende gezondheidsvoordeel!

Sterke botten
Broccoli levert ons een mooie bundel voedingsstoffen die goed zijn voor onze botten. Zo bevat het bijvoorbeeld veel calcium, een mineraal waarvan we allemaal weten dat het helpt om onze botten en tanden gezond en sterk te houden. Daarnaast is broccoli zeer rijk aan vitamine K. Deze vitamine draagt bij aan een hogere botdichtheid. Een hogere botdichtheid betekent sterkere botten en een kleiner risico op botbreuken. Verder bevat broccoli ook nog deze stoffen die goed zijn voor je botten:

  • Vitamine C
  • Provitamine A
  • Zink
  • Fosfor
  • Sulforafaan

Gezonde spijsvertering
Broccoli is een hele goede bron van vezels. Vezels zijn goed voor je spijsvertering. Ze helpen bijvoorbeeld bij een regelmatige stoelgang en bij het voorkomen van obstipatie. Daarnaast zijn ze goed voor je darmflora. De goede bacteriën in je darmen zijn namelijk gek op vezels. Een vezelrijk dieet zorgt daarom voor meer goede bacteriën. Dat helpt om te voorkomen dat slechte bacteriën, schimmels of parasieten de overhand krijgen.

Daarnaast is een gezonde darmflora goed voor je…:

  • Immuunsysteem
  • Opname van voedingsstoffen
  • Aanmaak van voedingsstoffen
  • Gewicht
  • Hart en bloedvaten

Goed voor de hersenen
Broccoli bevat verschillende stoffen die helpen om je hersenen gezond te houden. Dit geldt ook voor andere donkergroene groentes. Uit een onderzoek onder 960 oudere volwassenen bleek dat er een link is tussen het eten van donkergroene groentes en het tegengaan van mentale achteruitgang door veroudering.

Ontstekingsremmend
In broccoli zijn verschillende bioactieve stofjes te vinden die helpen om ontstekingen te verminderen (waar sulforafaan er een van is). Die zijn zeer welkom. Veel mensen hebben namelijk laaggradige ontstekingen in hun lichaam zonder het te weten. Deze ontstekingen sluimeren lange tijd door en richten ongemerkt schade aan, waardoor het risico op ziektes stijgt. Door deze ontstekingen tegen te gaan, helpt broccoli om je lichaam gezond te houden.

Kopen en bereiden van de broccoli

Goede broccoli koop je het liefste rechtstreeks bij de boer of je biologische speciaalzaak. De voedingswaarde zal vele malen beter zijn dan de bekende in plastic verpakte broccoli in de supermarkt. Dit plastic verstikt je product. Als je dan toch liever je one stop shop boodschappen de voorkeur geeft, verwerk ze dan direct. Bij biologische groente kan je gerust de test doen welke sterker en beter is. Ik kan het je ook verklappen de biologische kan je met gemak 2x zo lang bewaren.

 

Broccoli bereiden

  1. Breng een ruime pan met water en het zout aan de kook.
  2. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes van Ø 4 cm. Schil de steel en snijd in plakjes van ca. 1 cm dik. Voeg de broccoliroosjes toe en kook deze 3-4 min. beetgaar of 6 min. zacht.
  3. Prik er met een vork in om de gaarheid te controleren. Giet af. Serveer direct of verwerk verder.
  4. Bereidingstip ! Na het afgieten gaart de broccoli nog een beetje door. Je kunt er ook voor kiezen om de gekookte broccoli onder koud stromend water te spoelen. Dan stopt het kookproces en blijft de broccoli knapperig en mooi groen.

Wil je direct aan de slag met broccoli maar heb je nog geen inspiratie= klik dan op deze link

Bronnen en links naar onderzoeken en effecten van broccoli 

clinicalepigeneticsjournal.biomedcentral.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18596959/

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.