Tomaat, eet ze gerust elke dag!

Gepubliceerd op 30 mei 2021 om 07:56

Tegenwoordig kom je steeds meer soorten tomaten tegen. Voorheen was dat alleen weggelegd voor de specialist. De meeste soorten kwamen uit het buitenland, tegenwoordig is Nederland koploper in het kweken van een breed scala aan rassen en kleuren. Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee. Opletten is het wel! De inmiddels bekende waterbommen kan je gerust overslaan. Je wordt hier niet blij van en de voedingswaarde is een stuk minder dan de tomaten welke lekker de tijd hebben gehad om op kracht te komen en een breed scala aan voedingswaarden op te bouwen.  De tomaat bevat wel 28 voedingstoffen die kunnen helpen bij een mooi compleet voedingspatroon. Dit is allang door iemand uitgezocht. 

Via deze link vind je een mooi schema van de voedingswaarde van de tomaat.

Op de boerenmarkt, groothandel of biologische winkel vind je de meest uiteenlopende rassen. Het mooie van tomaat is dat ze zich heel gemakkelijk laten combineren. Ze maken gerechten compleet en geven het een vrolijk karakter. 

 

Een aantal simpele zaken moet je in geachte houden.

  1. Waar ga je het voor gebruiken en welke bereiding ga ik er aan geven.
  2. Wanneer heb ik ze nodig
  3. Waar komen ze vandaan

Het is altijd goed om even na te gaan waar je product vandaan komt en deze clean en fair is.

 

Tomaat is een groente en geen vrucht. Ze komen uit de nachtschade familie. Dat ze gezond zijn, dat weten we al jaren. De tomaat schijnt een gezonde huid goed te doen, gezonde ogen en een vitaal hart. 

Sommige mensen kunnen klachten krijgen bij het eten van nachtschaden. Deze klachten kunnen uiteenlopen van acute ontstekingen, darmproblemen, vermoeidheid, uitputting, misselijkheid en PMS.

Maar ook tot meer chronische klachten zoals darmontstekingen, fybromyalgie en gewrichtsklachten zoals artritis. Allergische klachten zoals (plotselinge) huiduitslag, jeuk, zwelling en eczeem worden ook vaak gezien bij het eten van de nachtschade familie.

Welke soorten tomaten zijn er

 

1 Pareltomaat

Dit tomaatje is maar zo groot als een bes, en net dat maakt het populair bij chefs. Ideaal als afwerking op een mooi bordj

2 Lily

Deze rode kerstomaat is bijna zaadloos en is daarom perfect voor salades. Bovendien oogt een lily met haar mooie puntvorm ontzettend elegant.

3 Romared

Deze pruimtomaat met vast vlezig vruchtvlees valt onder de romatomaten. Ze smaakt een beetje zoeter dan haar broertjes en charmeert met haar mediterrane karakter.

4 San Marzano

Dit langwerpige tomatenras vindt z’n oorsprong in Italië. Geen wonder dus dat deze lekker vlezige tomaat, met veel sap en goede houdbaarheid vaak voorkomt in Italiaanse bereidingen.

5 Monterosa

Deze nieuwe vleestomaat is razend populair in Spanje, maar nog ongekend bij de Belgische consument. Jammer, want deze tomaat charmeert door de roze-rode kleur, zachte schil en kruidige smaak. Gelukkig brengt BelOrta nu ook een lokaal geteelde variëteit op de markt.

6 Coeur de boeuf

Coeur de boeuf is een grote tomaat met onregelmatige vorm en dikke ribbels. Leuk om te weten: een coeur de boeuf rijpt van binnen naar buiten. De tomaat kan dus perfect rijp zijn en toch nog een halfgroene schil hebben.

7 Tijgertomaat

De tijgertomaat dankt haar naam aan het opvallende strepenpatroon. Het is een smaakvolle, ietwat zoete tomaat met veel vlees en een aangename bite.

8 Noir de crimée

Dit oude vergeten ras past volledig in de trend van de zogeheten ‘heirloom’ tomatoes. Deze donkerbruine vleestomaat met zachte zoete smaak is het lekkerst als je ze zo kort mogelijk na het plukken kunt eten.

9 Ananastomaat
Deze originele variëteit produceert prachtige zoet-zure-geel-oranje vruchten. Wel opletten: deze geribde vleestomaat met sap barst snel.

10 Lemonsherry
Dit gele minitrostomaatje met lichte limoensmaak heeft een transparante schil, waardoor je mooi de structuur ziet. Dit Belgische ras is er eentje om trots op te zijn: deze tomaat werd namelijk genomineerd voor de ‘Fruit Logistica’ in Berlijn, de grootste vakbeurs ter wereld voor de handel in verse groenten en fruit.

bron:libelle=lekker.be

 

Het verwerken en opslag

Nadat je de juiste tomaat gevonden hebt is het de kunst om deze de juiste bereiding te geven. Koken, roosteren, drogen, bakken en ga zo nog maar even door. De tomaat is van zichzelf al zo smakelijk dat deze met regelmaat gewoon zo gegeten wordt. Belangrijk is daarbij de rijpheid en de temperatuur. Koop de tomaat op tijd, zodat je precies kan timen met de rijpheid. De meeste leveranciers bewaren de tomaat in de koeling. Dit heeft te maken dat het rijpingsproces vertraagd. 

Doe dit zelf nou niet. Als je tomaten koopt. Bewaar ze buiten de koeling. een goed rijpe tomaat welke op kamertemperatuur is, daar hoef je eigenlijk niks meer aan te doen. Peper en zout en wat goede olijfolie is al een leuk begin. Een mooie balsamico of een vinaigrette van citroen. 

 Ik zal wel een aantal varianten posten welke lekker zomers zijn en in een handomdraai op tafel. 

Onderaan de blog vind je ze terug!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.