Wat zijn verse vijgen:
De vijg is een van de oudst bekende vruchten en komt van oorsprong uit Jordanië. De vijg groeit aan een kleine boom met sierlijke bladeren, die veel zon nodig heeft. Per jaar kan er wel 3 tot 4 keer geoogst worden aan de vijgenboom. Vijgen hebben een dun leerachtige schil. Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren van groengeel tot blauw-violet. Het vruchtvlees is vlezig, witroze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes. Vijgen zijn zoet, droog en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je met de schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. De vijgen worden ook veel gebruik in konfijt en daarnaast in verschillende gerechten gebruikt. Omdat vijgen zo delicaat zijn en al zo'n lekkere eigen smaak hebben is het een aanrader om ze bescheiden op te dienen. Zonder al te veel andere smaken. Zo komt de vijg optimaal tot zijn recht.
Waar komen verse vijgen vandaan:
Vijgen verkrijgbaar in Nederland, komen meestal uit Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent van vijgen. Ook worden ze geïmporteerd uit Honduras waar het klimaat een langere oogst verleent.
Wanneer zijn verse vijgen verkrijgbaar:
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar.
Wat is de houdbaarheid van verse vijgen:
Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast. Zo zijn de vruchten enkele dagen houdbaar. Rijpe vruchten zijn erg gevoelig voor schimmel. Als er bruine plekjes op de vijg verschijnen is de schimmel binnen gedrongen. Binnen enkele uren zijn de suikers in de vijg omgezet in zuren en is de vijg niet meer te eten.
Waarom zijn verse vijgen goed voor je gezondheid:
Vijgen zijn voedzame vruchten met een uitstekende hoeveelheid vezels. De schil van de vijg bevat nog nét wat meer vezels dan het vruchtvlees. Wanneer een vijg goed vers is, is het dan ook zeker aan te raden om deze met schil te eten.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 stuks fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Reactie plaatsen
Reacties