Magic carrots

Gepubliceerd op 9 juli 2021 om 09:07

Met wortel haal je smaak in huis,. De wortel staat vrijwel altijd aan de basis van een smakelijk gerecht. Alleen red hij zich ook prima. Zoals veel gepresenteerd in de klassieke keuken, rondom geschild en geglaceerd (boter, bouillon, suiker en een snuf zout). Simpel maar breed gewaardeerd. In het tijdperk waar groente steeds belangrijker word kan je de wortel maar het beste standaard in je groentenla hebben liggen. 

In eerste plaats vind ik het belangrijk dat je in je dagelijkse routine comfort ervaart qua smaak en werkbaarheid van je voedingspatroon. Denk daarbij goed na wat het beste bij je past en waar je lichaam het goed op doet. Wortel en knolgewassen zijn echt een uitstekende toevoeging als het op je gezondheid aankomt. Ik heb dan ook een aantal voordelen op een rij gezet voor een beter beeld rondom deze oranje rakker.

 

1 Rijk aan bèta-caroteen wat goed is voor een beter zicht

Wortels bevatten een grote hoeveelheid aan bèta-caroteen, dit is een stofje wat je lichaam omzet naar vitamine A. Een deel van vitamine A wordt omgezet in rodopsine. Rodopsine zorgt ervoor dat je ‘s nachts beter kunt zien en voorkomt dat je op latere leeftijd last krijgt van blindheid en slechtziendheid. De paarse variant, bevat het meeste bèta-caroteen.

2 Verzorging van je huid

Als je rimpels wilt voorkomen en je huid in perfecte staat wilt houden, dan is de wortel een geschikte groente. In wortelen zit namelijk een flink portie vitamines C, die de collageen productie stimuleert. Collageen is een eiwit wat een belangrijk onderdeel vormt in het bindweefsel van het lichaam. Collageen heeft tevens een positieve werking op de elasticiteit en versteviging van de huid. Door de hoeveelheid vitamine A, krijg je ook caroteen binnen. Dit is een oranje-bruin stofje, wat kan bijdragen aan het tinten van je huidskleur.

3 Versteviging van botten

Net als melkproducten bevatten wortelen verschillende mineralen (magnesium, kalium en calcium) die belangrijk zijn voor de stevigheid van je botten. Het binnenkrijgen van voldoende calcium, magnesium en kalium voorkomt osteoporose (botontkalking). Vitamine K, zorgt dat er genoeg bot eiwitten worden aangemaakt. Een andere functie van vitamine K is het op peil houden van de kwaliteit van het gebit en tandvlees.

4 Positief effect op hart en vaatziekte

Naast het feit dat er veel vitamines in wortelen zitten, zit er ook een bron van vezels in. De vezels hebben een verlagend effect op het cholesterolgehalte, wat een positief effect heeft op de afname van hart en vaatziekte. Kalium is een mineraal wat een bloeddrukverlagend effect heeft op het hart. Het zorgt voor een goede zenuwprikkelgeleiding om energieverhouding van de spieren in balans te houden.

5 Voorkomen van ziektes

Wortelen bevatten naast vitamines ook antioxidanten, fytochemicaliën en carotenoïden. Antioxidanten helpt het immuunsysteem te versterken om ziektes te voorkomen. De antioxidanten en fytochemicaliën ondersteunen het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Diverse carotenoïden in wortels hebben een preventieve werking op kanker. Deze stoffen hebben namelijk een antioxiderende werking doordat ze de hoeveelheid bijproducten in het lichaam verminderen.

Al met al hebben wortels een positieve werking op het lichaam. Wortels zijn talrijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten om je lichaam optimaal te beschermen. Het maakt niet uit wat voor soort wortel je neemt, als je het maar meeneemt in je voedingspatroon. Iedere week minimaal 1 keer wortel eten is dan ook mijn advies. Zo krijg je voldoende lichaamsstoffen binnen om goed voor jezelf te zorgen. Dus eet regelmatig wortels of probeer onze wortelsap voor een gezondere levensstijl!



Bron:drveggie.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.