Spaanse tortilla met chorizo en paprika

Gepubliceerd op 20 april 2021 om 15:15

Spaanse tortilla de patatas met chorizo en paprika

 

Ingrediënten:

 

  • 1/2 kilo vastkokende aardappels (ik vind Nicola-aardappels erg lekker in tortilla)
  • 1 grote ui
  • Spaanse extra vierge olijfolie
  • 2 ons chorizo aan één stuk
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stronkje broccoli gekookt en in plakjes van 3 mm
  • 6 stuks cherry tomaat in plakjes
  • 1,5 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/4 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1/4 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 6 eieren
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in dobbelsteentjes. Snipper de ui grof.
  3. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag) en bak hierin de aardappels lichtbruin en halfgaar. Schep ze af en toe om.
  4. Voeg na ongeveer 10 minuten de uiensnippers toe en fruit ze zachtjes mee.
  5. Ondertussen heb je de tijd om de chorizo en de paprika's ook in kleine blokjes te snijden. Hak tevens de knoflook fijn.
  6. Schep de worst, de knoflook en de paprikablokjes bij het aardappelmengsel zo gauw de aardappels gaar zijn. De volgende vijf minuten zal de worst zachtjes uitsmelten en een deel van zijn heerlijke smaakmakers afgeven aan met name de aardappels. Voeg voor nog meer smaak de drie soorten paprikapoeder toe.
  7. Proef het mengsel en beslis hoeveel zout en zwarte peper je nog nodig acht om het geheel af te maken. Maak de omeletvulling niet te zout; beter is het om nog wat zout toe te voegen aan de eieren, die je vervolgens goed gaat loskloppen in een kom.
  8. Vet een vierkante of rechthoekige ovenschaal licht in met olijfolie. Laat het aardappelmengsel even uitlekken in een vergiet. Zo wordt de vulling niet te vet.
  9. Doe het aardappelmengsel vervolgens over in de ovenschaal en schenk de geklutste eieren eroverheen. Garneer met de broccoli en de plakjes cherry tomaat
  10. Plaats de schaal in de oven en bak de tortilla totdat de eieren licht gesouffleerd en nét gestold zijn. Dat duurt een dik halfuur. Druk even licht op het gerecht om de gaarheid te testen. De omelet moet stevig aanvoelen. Je kunt ook met een vork in het middel prikken om te zien of de eieren gaar zijn. Het uitgesmolten vet van de chorizo heeft ervoor gezorgd dat de bovenkant nu ook lekker krokant is. Verwijder eventueel overtollig worstvet met een stukje keukenpapier. 
  11. Laat de tortilla een kwartier afkoelen en snijd hem vervolgens in blokjes. Dat kan gewoon in de ovenschaal; je hoeft de tortilla niet eerst te storten.
  12. Leg de blokjes tortilla op een mooi bord of in tapaschaaltjes en serveer. Geniet van je heerlijke tapa!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.