Gele linzen curry met cassave

Gepubliceerd op 30 april 2021 om 17:35

Deze curry maak ik met regelmaat. Het gerecht wordt breed gewaardeerd en is ook heerlijk als tussendoortje of als lunch.

De basis is vaak hetzelfde. De ingrediënten wisselen nog wel eens. afhankelijk van het seizoen en waar ik of mijn bezoek zin in heeft. Het enige waar je op dat moment op moet letten is de volgorde van het toevoegen. De hardste ingrediënten zoals de ui, cassave, wortel eerst. In dit geval de linzen halverwege en als laatste de tomaat, kokos en limoenrasp.

Het beste is om de limoensap en kruiden. Vaak is dat koriander of Thaisebasilicum (holy basil) In de professionele keuken noemen ze dit ook wel toekruiden. Op het einde toevoegen voor smaak behoud en het mooiste effect. Kook je de kruiden eerder mee, dan zal je proeven dat de smaak vervlogen of op zijn minst minder intens is.

Deze curry leent zich ook prima  als je van de food prepping bent. Met deze hoeveelheid zit je wel weer een aantal goed zodat je niet naar de snelle snack hoeft te grijpen. 

 

Het receptuur heb ik als volgt bedacht:

 

Curry van gele linzen en cassave

 

Ingrediënten

500 g gele linzen

1 gele paprika, in blokjes van 1 cm

1 middelgrote cassave, geschild en in blokjes

5 knoflookteentjes

4 cm verse gember, geraspt of heel fijn gesneden

6 pepers geel, groen en rood, in ringen van 2 mm.

1 middelgrote winterwortel, geschild en in blokjes
3 middelgrote tomaat, in blokjes van 1 cm, kroontje eruit

250 ml kokosmelk

1 bosje koriander grof gesneden

1 ½ el vissaus

Rasp van 2 limoenen

2 witte ui, grof gesnipperd

2 sereh stengel, geneusd en in 3 stukken gesneden

1 ½ lt. groentebouillon (zie fridge basics)

2 el gele curry pasta

2 el zonnebloemolie

1,2 el sesamolie

 

Bereidingswijze

Verhit in een ruime pan de olie en fruit de ui , ,gember, knoflook en pepers aan. Bedenk even hoe pittig je de curry wenst en wie je te eten krijgt. Je kunt namelijk flink pit toevoegen als je alle pepers gebruikt inclusief zaad. Kies ervoor om het zaad weg te laten of minder pepers als je hierin wilt sturen. Minder currypasta vind ik niet echt een optie. Deze is essentieel voor het karakter van het gerecht.

Voeg zodra dit gedeelte glazig ziet de wortel, cassave en paprika toe en bak op matig vuur mee. Blus af met de groente bouillon en vissaus en laat zachtjes garen met de deksel op de pan. Check de cassave naar ongeveer 8 minuten. Zodra deze zacht begint te worden, voeg je de linzen en limoenrasp, en kokosmelk toe. Kook opnieuw voor nog eens 10 minuten. Op laag vuur en afgedekt. Hier kan weinig mis gaan. Doe daarom lekker even wat voor jezelf.

Het voordeel van rode en gele linzen is, dat ze een korte kooktijd hebben. Maar als je ze te lang kookt, is dat geen ramp maar ze koken wel stuk. Na de 10 minuten voeg je de tomaten toe. Kook tot de tomaten uiteen vallen. Let wel op dat de curry nu makkelijk aanbakt door de linzen...

Dit is het moment de curry af te maken met het sap van de limoenen en de koriander. Breng nu het geheel eventueel verder op smaak met peper en zout uit de molen.

 

Variëren kan goed met gebakken of gekookte rijst met een lekkere Kimchi of simpele zoetzuur

 

Serveer en geniet


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.