Tempeh saté met mango en cassave

Gepubliceerd op 19 mei 2020 om 17:46

Tempe saté met zoetzuur van mango en cassave

Hoofdgerecht voor 4 personen

Type keuken: Indonesisch

Bereidingstijd ± 30 minuten


Dit heb je nodig


Voor de spiesjes van tempeh
250 g tempeh
2 tl sambal oelek
2 tl ketjap manis
2 tl tamarinde pasta
1 cm schone gember, geraspt
1 schone Laos, geraspt
1 knoflookteen, gehakt
½ tl komijn, gemalen
½ tl geelwortel/kurkuma, gemalen
1 tl koriander, gemalen

Voor het zoet zuur van mango
1 rijpe mango
2 grote trostomaat
1  komkommer
½ bosje koriander
100 ml wittewijnazijn of witte balsamico
100 ml water
1 tl anijszaad
1 laurierblad
2 el suiker
zeezout naar smaak

Voor de satésaus

250 g saté speciaal korrels (toko)
250 ml kokosmelk
4 djeroek purut blad ook wel limoenblad genoemd (toko)
1 el sambal oelek
1 el ketjap manis

Extra’s
seroendeng
cassave kroepoek
friet of rijst

Zo maak je het

1. Meng voor de marinade al de ingrediënten door elkaar. Voor de tempeh snijd je het blok in mooie gelijke blokjes
ikzelf heb blokjes van ongeveer 2 cm gemaakt. Wel heb ik eerst de randen bijgesneden voor een strak resultaat.
Dit hoeft niet. Voeg de blokjes toe aan de marinade. Marineer een tijdje. Maak spiesjes en zet apart.
 
2. Zet voor het zoet zuur van mango al de ingrediënten op en kook deze kort tot de suiker opgelost is.
Zet koud. Dit is essentieel, bij een koude marinade blijft  je salade lekker knapperig.

3. Schil de mango en verwijder de pit. Snijd er gelijke blokjes van. Ontdoe de tomaat van het zaad en snij ook hier grove blokjes van.
Schil de komkommer en verwijder kop en kont. Halveer de komkommer (verticaal) en snij deze daarna horizontaal in vier kwarten.
Op deze manier kan je mooi de zaadlijsten verwijderen. Snijd er nu gelijke blokjes van.

4. Voeg nu al de blokjes bij het zoetzuur en laat maar lekker marineren.

5. Voor de satésaus de korrels in een pannetje doen samen met de kokosmelk, ketjap, djeroek purut en de sambal naar smaak.
let hierbij op de gasten die je verwacht vandaag. Breng zachtjes aan de kook en laat op smaak komen. De dikte kan je sturen
door wat water toe te voegen of juist in te koken als je hem wat dikker wenst.

6. Zet een grillpan op en laat goed heet worden.

7. Vandaag heb ik 2 jongere eters welke graag friet bij de saté willen. Dit is had net zo goed rijst kunnen zijn

8. Verwarm de oven op 170®C

9. Grill de spiesjes aan beide kanten. Let hierbij wel op dat door de marinade het kleuren rap gaat.

10. Maak nu je gerecht af. Giet je zoet zuur af en bewaar het sap eventueel. Maak af met wat de gehakte koriander.
Serveer deze in een klein bakje of direct op het bord. Leg de spiesjes op het bord en maak af met de pindasaus.
lekker wat seroendeng erover. Daarbij friet of rijst.

Lekker genieten maar!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.