Palmkool met paddenstoel en een gepocheerd ei

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 14:16

Vandaag kwam ik bij de biologische winkel mooie palmkool tegen. Ontzettend gezond en persoonlijk vind ik het hard gebakken met wat knoflook en gember het lekkerst. Het gerecht dat ik er van gemaakt heb kan zowel als voorgerecht of als hoofdgerecht. De structuren en smaken van dit gerecht zijn geweldig. Het vergt even wat snijwerk, maar je gasten zullen dolenthousiast zijn.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

300 g gewassen palmkool, grof gesneden  (2cm)

6 stengels bimi, schuin gesneden, 
1 hele bol verse knoflook, schoongemaakt en gehakt (de helft is voor de kool)
1 witte ui, heel fijn gesneden
2 cm verse gember, in fijne blokjes
1 el olio sansa + paar drupjes sesamolie

250 g paddestoelenmix (shi-take, oesterzwam, kastanjechampignon
1 el olio sansa
1 rode ui, in grove brunoise
1 witte ui, in grove brunoise
1 el kokosbloesemsuiker
2 el tamari
sap van een halve sinaasappel
peper en zout

4 medium eieren
50 ml blanke azijn
4 plakjes haver roggebrood

2 rijpe avocado, gehalveerd en in plakjes

Bereidingswijze
Ga van start met alles te snijden zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst. De kool en de paddenstoelen bakken we apart. Snijd de paddenstoelen in kwarten en de oesterzwam trek je in sliertjes. Fruit eerst de ui, knoflook aan in de olie met een beetje sesamolie. zodra deze glazig is zet je het vuur hoger en bak de paddenstoelen mooi goudbruin. Bestrooi met de kokosbloesemsuiker en blus af met het sinaasappelsap en de tamari. 

Zet ondertussen een klein pannetje op voor het pocheren van de ei. Vul tot de helft met het water en voed de azijn toe met een snuf zout. Breng aan de kook.

Zet een ruime koekenpan op en fruit de ui, knoflook en gember tot de glazig ziet. Zorg dat de kool goed droog is en bak deze samen met de bimi op hoog vuur aan. Dit mag echt wel gekleurd en krokant zijn. Breng op smaak met wat peper en zout en zet apart. 

Ondertussen kookt je water. Het is de bedoeling dat het water net niet kookt. Maak met een lepel een draaikolkje. Doe de vier eieren los van elkaar in een kopje of schaaltje. Schenk voorzichtig achter elkaar de eieren in het water. Pocheer deze rustig naar de juiste garing. Hoe dan?

 

Met een schuimspaan kan je de eieren checken door zachtjes in de dooier te knijpen. Dit mag net is steviger zijn dan een zachtgekookt ei. Ik weet het, gewoon veel oefenen dus...

Spoel ze direct goed koud, anders garen ze te ver door. Zodra je de eieren nodig hebt, kan je ze op lage temperatuur in de oven verwarmen of kort in kokend water laten zakken.

Start met de opbouw van je gerecht.
Bak de paddenstoel en kool even kort op. Rooster of grill je haverbroodje kort. Zorg dat je ei warm is  Leg je haverbroodje op een mooi bord. Daarop je avocado. Een beetje aan de rand zodat deze goed zichtbaar blijft. Daarop de paddestoelenmix en daarop weer de gebakken kool. Maak af met de gepocheerde ei. serveer lauwwarm. Vlak voor het serveren geef je nog een inkeping in het ei. Als alles goed is gegaan zal het eigeel heerlijk over je gerecht uitlopen. 

Je kunt de hoeveelheid ook verhogen linzen toevoegen als je dit gerecht als maaltijd of hoofgerecht wilt gebruiken.

Leuk dat je dit gerecht hebt geprobeerd. 


Deel dit gerecht met anderen en leuk als mij laat weten wat je er van vind?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.