Gegrilde focaccia met vijg en Labneh

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 18:57

Gisteren was ik bij de Turkse speciaalzaak. Daar lagen de vijgen mij toe te lachen. Net als de kersen trouwens. Beide nog niet echt in het seizoen. Ze zagen er zo goed uit dat ik ze niet kon weerstaan. Vijgen worden ergens in juli goedkoper, maar zijn er wel al. Het is wel goed opletten of de kwaliteit goed is. Kersen zie je nu ook al volop (bijna juni). Denk nou niet dat dit iets met Nederland te maken heeft. Nee dit zijn vaak Italiaanse of Turkse net als de vijgen. Niks mis mee. Beide zijn hartstikke gezond. Vaak gebruiken ze de buitenlandse om zo het seizoen wat op te rekken. 

Ik heb zelf focaccia gemaakt. Geloof me dit is echt niet heel ingewikkeld. Je moet er alleen op tijd aan denken. Klik op de oranje link als je het leuk vind om zelf aan de slag te gaan. Je kunt ook bake off focaccia kopen of als het meezit heb je een bakker die verder gaat dan Nederlands brood. Je kan altijd vragen of hij het speciaal voor je maakt haha, wie weet!

 

Benodigdheden

1 focaccia, in vieren (afhankelijk van de grote 10cm x 4cm)
1 lt Turkse of boerenyoghurt, 1 nacht in een doek uitgehangen met een snuf zout

4 mooie rijpe vijgen
2 takjes tijm, gehakt
2 takjes dille, gehakt
1 el knoflookolie
rasp en sap van een halve citroen
vloeibare honing

Bereidingswijze

  1. Voor de Labneh maak je de yoghurt aan met een snufje zout. Niet teveel, het is puur om het vocht uit de yoghurt te onttrekken. Als je een kaasdoek hebt, dan is dat mooi. Anders de meest grove schone doek gebruiken die je hebt. Maak de doek vochtig en leg deze in een zeef. Giet de yoghurt in de zeef en knoop deze dicht. Je kunt deze met zeef en al op een kom of emmer zetten. Laat dit rustig een nachtje staan.
  2. Maak de volgende dag de Labneh op smaak met wat citroenrasp, sap en gehakte dille.
  3. Check of de Labneh peper en zout nodig heeft.
  4. Bak de focaccia in een klein beetje knoflookolie goudbruin aan beide kanten. Laat afkoelen. Dan glijd je yogurt niet weg...
  5. Snijd de vijgen in 6 partjes per vijg.
  6. Maak de focaccia op: eerst een schep Labneh
  7. Dan de vijgen partjes
  8. maak af met de gehakte tijm, honing, citroenrasp en eventueel enkele drupjes goede olijfolie

Simpel is that!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.