Gesmoorde groente met feta en tabouleh

Gepubliceerd op 11 mei 2021 om 20:16

De ingrediënten 

Voor de salade van ongeveer 6 personen

100 g feta
1 kleine eetlepel gedroogde oregano

1 el goede olijfolie
1 grote aubergine

1 courgetten
3 paprika's geel, oranje en rood
150 gr gemengde kerstomaatjes
5 teentjes knoflook

1 bosje platte peterselie, gehakt ( helft voor de tabouleh)

25 g gepelde pistachenootjes, gebrand of kort gefrituurd
2 el vloeibare honing

Voor de tabouleh

250 gr parelcouscous
10 blaadjes munt gesneden
1/2 bosje peterselie gehakt
1 komkommer, in vieren door de lengte en in blokjes van 1 cm
sap van 1 citroen
De bereidingswijze

1. Steek de barbecue aan en laat de kooltjes goed heet worden, of verwarm de ovengrill voor. Doe de feta samen met de helft van de oreganoblaadjes in een kom, voeg een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met een flinke snuf zeezout en zwarte peper. Houd zolang apart.

2. Vul voor de tabouleh een pan met kokend water, voeg de parelcouscous toe en kook hem volgens de instructies op de verpakking. 10 minuten. Laat hem uitlekken en iets goed afkoelen.

3. Hak de munt en peterselie fijn en de komkommer in stukjes. Roer ze door de afgekoelde parelcouscous en knijp het sap van een halve citroen erboven uit. Breng op smaak met zout en peper, en schep de salade om. Dek de kom af met plasticfolie en houd zolang apart.

4. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Snijd de aubergine en courgettes in de lengte in dunne plakken. Gril de ui, aubergine, courgettes, paprika, tomaatjes en de knoflook op de barbecue of onder de grill in de oven. Ze zijn klaar als ze aan beide kanten mooi gegrild zijn – de paprika mag zelfs zwartgeblakerd zijn.

5. Trek het vel van de paprika, snijd alle groenten in dunne reepjes en druk de tenen knoflook uit hun schil. Plet de tomaatjes een beetje, hak de peterselie en de rest van de  oreganoblaadjes grof en meng ze door de groenten. Breng dit alles op smaak met zout en peper en besprenkel met olijfolie.

6. Rooster de hele feta ongeveer 3 minuten voorzichtig op de barbecue of in de oven, tot-ie goudbruin is en knapperig, draai hem voorzichtig om en rooster nog 1-2 minuten.

7. Rooster de pistachenoten in een kleine koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn, schep dan de honing erover en laat de noten karamelliseren – schud regelmatig om te voorkomen dat ze vastkleven aan de pan. Smeer intussen een vel bakpapier in met olie, schep de noten erop als ze klaar zijn en laat ze hard worden en afkoelen. Hak ze fijn en houd apart.

8. Doe de tabbouleh in een schaal en schep de groenten erover. Verkruimel er de feta over, besprenkel met de olijfolie en strooi de pistachenoten erover. Serveer samen met wat extra partjes citroen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.