Groentepaëlla met venkel en saffraan

Gepubliceerd op 9 juni 2021 om 16:49

Deze groentepaella kan je goed in grote hoeveelheden maken. Het bereiden is goed te doen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Zorg dat je de beste groente gebruikt die je kan krijgen. Mooie verse knoflook, sappige en volle venkel. De venkel gecombineerd met de Sauvignon Blanc en saffraan maakt dit gerecht tot een bijzonder geheel. Heerlijk kruidig en complexe smaken. In dit gerecht heb ik sojabonen gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld ook tuinboon of edamame-bonen zijn. Als je van variatie houdt net als ik, dan kan je de paella ook goed foodpreppen. Netjes verdelen over kleine afsluitbare bakjes en je kan oneindig variëren door de week heen.

 

Wat heb je nodig (8 personen)
500 g paellarijst
2 witte ui, grof gesnipperd
2 rode ui grof gesnipperd
1 verse knoflookbol
2 dl Sauvignon blanc of een scheutje sherry
2 tl saffraandraadjes
2,5 lt. groentebouillon
1 el wokolie om in te bakken


1 grote venkelknol, kern eruit en in de lengte gesneden
1 rode paprika, schoon en in de lengte gesneden
1 gele paprika, schoon en in de lengte gesneden

200 g sojabonen
200 gram kalamata olijven zonder pit
1 blik artisjokken, in kwartjes en goed gespoeld
300 g gemengde cherry tomaat, gehalveerd

1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl milde paprikapoeder
1 tl chilivlokken
1  1/2 tl kurkuma

1 half bosje platte peterselie, grof gehakt
150 g roomboter blokjes
flinke scheut extra vierge olijfolie

Bereidingswijze
Fruit de ui aan in een rime pan. Snijd het kopje van de knoflook af en fruit deze mee. Voed de venkel en paprika toe. Bak op wat hoger vuur mee tot dit geheel licht gekleurd is. Voeg de rijst en specerijen toe en bak kort mee tot de rijst glazig ziet. Blus af met de witte wijn of sherry. Kook de alcohol eruit en voeg de bouillon toe. De rijst zal helemaal onder staan. In tegenstelling tot risotto roer je dit gerecht alleen in het begin kort om al de ingrediënten te mengen. Afdekken en op laag vuur zachtjes garen. Zodra de rijst bijna gaar is (20minuten) Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de rijst. hoe bet hoe langer de kooktijd. 

Voeg de tomaat, artisjok, sojabonen en olijven toe. Kook zachtjes 5 minuten door.. Maak de paella af met de gehapte peterselie en de klontjes boter. Dek af, vuur uit en zeker 12 tot 20 minuten laten rusten. Dit is essentieel voor een top resultaat. Niet kijken, niet aanzitten ha ha.

Roer goed om en serveer met een scheutje extra vierge olijfolie en eventueel partjes citroen.

Maak er een gezellige tafel van en geniet!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.