Good to be vegan groenteschotel

Gepubliceerd op 7 juni 2021 om 18:17

Deze vegan groenteschotel zit lekker hoog in voedingswaarde. Zo af en toe hoor je dat als je meegaat in de vegan beweging je wel eens voedingstekort zou kunnen oplopen. Onzin natuurlijk. Gewoon goed blijven opletten. Juist de fabrieksmatige voeding en moeilijk verteerbare voeding achterwege laten is al een cadeau op zich. Zowel voor je lichaam en de leefbaarheid om je heen kan het geen kwaad om je te laten verrassen op het gebied van vegan lifestyle en plant gebaseerde producten. 

Deze schotel heb je best wat verschillende ingrediënten nodig. Persoonlijk vind ik het producten die een beetje liefhebber best in zijn kast kan zetten.  Heb je twijfelaars op bezoek welke tegen ons groente-eters aanschoppen, dan is deze schotel een leuke mogelijkheid om ze eens kennis te laten maken.

Nu maar aan de slag!

Wat heb je nodig ( 4 personen)

1 blok 250 g tofu naturel
2 el rijstebloem of maizena
Voor de limoenstroop
3 bl citroenblad (djeroek purut)
1 limoen, rasp en sap
100 ml rijstazijn
1 el kristalsuiker
1 gele peper, in flinterdunne ringetjes

Voor de groente
2 grote oranje zoete aardappel, geschild en in kwartjes van 1 cm
4 middelgrote wortels, geschild en in plakjes van 1 cm
150 g witte kool, gesneden

Voor de sticky bloemkool met paddenstoel
150 g champignons, in kwarten

1 biologische bloemkool in kleine roosjes
2 eetlepels maïzena

Voor de marinade
3 el honing BBQ saus
2 el sriracha spicy
sap van 1 limoen
2 el maple siroop
1 el kokosbloesemsuiker
3 el tamari of lichte sojasaus
2 teentjes knoflook, fijn geraspt
2 tl uienpoeder
1 tl gerookte paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 220.c
  2. Was de bloemkool goed en sla deze droog in een doek.
  3. Spreid de bloemkool uit een een bakplaat en bestuif met behulp van een zeef  de bloemkool met de maïzena.
  4. Zorg dat de bloemkool rondom bedekt is. Dit zorgt dat je saus goed plakt.
  5. Meng al de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar tot een gladde massa. Houdt een beetje apart voor over de schotel
  6. Voeg de bloemkool toe en verdeel op een met bakpapier bedekte bakplaat. 
  7. Rooster de bloemkool tot deze mooi sticky en gekleurd. Wel om de 10 minuten even draaien.
  8.  Blancheer de zoete aardappel, wortel en kool beetgaar.
  9. start met de tofu in blokjes te snijden van 1 cm. 
  10. dep goed droog en haal deze door wat rijstebloem of maïzena.
  11. bak in wat wokolie knapperig bruin. Op matig vuur en rustig aan werkt het beste.
  12. ondertussen kan je de limoenstroop maken. Kook de rijstazijn, limoensap, limoenblad en suiker op tot deze stroperig is. 
  13. voeg de gele peper en limoenrasp toe en kook even op. 
  14. Voeg de tofu toe en kook even op.
  15. Doe de geblancheerde groente met wat olijfolie in de oven zodat deze warm kan worden.
  16. schuif de groente iets naar de buitenkant en doe de sticky bloemkool en champignon in het midden.
  17. maak af met de limoen tofu en wat sesamzaad


Heb het gezellig en geniet!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.