Dit gerecht is geïnspireerd op de poke bowl. Brede keuze aan ingrediënten en gegarneerd met warme en koude componenten.
Wat heb je nodig
250 g bruine Basmatirijst (meer vezels en voedingswaarde dan witte Basmatirijst)
500 g kippendijen, gewassen en gedroogd
4 oranje zoete aardappel
4 stengels paksoy, in grove stukken
1 witte ui, gesnipperd
100 g rauwe cashewnoten
1/2 bosje radijs
1 winterwortel
150 g bimi
3 teentjes knoflook geraspt
2 cm verse gember schoon en geraspt
Voor de marinade
2 el Gochujang chili pasta (toko)
2 el tamari of lichte sojasaus
1 el geroosterde sesamzaad
2 el maple siroop
1 el sesamolie
Voor de saus
4 el vegan mayonaise (Jean Baton)
1 el Gochujang pasta
1 tl uienpoeder
1 tl gerookte paprikapoeder
2 teentjes verse knoflook geraspt
De bereiding
1. Verwarm de oven op 190.C
2. Zet de Basmatirijst op in voldoende water. Let hierbij op welke rijst je gebruikt. De aangegeven bruine rijst duurt een stuk langer dan bewerkte Basmatirijst. De bruine zal naar 30 minuten gaar zijn. De bewerkte al binnen 10 minuten.
3. Schil de zoete aardappel en snijd in kwarten en vervolgens in grove stukken van 2 cm. Het mooiste is om de kippendij dezelfde grote te snijden.
4.Maak de marinade door al de ingrediënten goed te mengen.
5.Meng de zoete aardappel en kippendij door de marinade. Doe bakpapier op een ovenplateau en doe hier het mengsel op. Plaats in de oven en gaar deze tot het geheel goed gekleurd is. Ongeveer 16 à 18 minuten.
6. Ondertussen kan je al het koude garnituur voorbereiden. De radijs in plakjes, de wortel in reepjes en de avocado schoonmaken en in lange partjes snijden. De wortel kan je aanmaken met wat citroensap en olie of een lekkere dressing als je deze op voorraad hebt. Zo kan je deze straks beter vorm geven tijdens de opmaak.
7. Voor de saus al de ingrediënten goed mengen. Zet apart voor later gebruik.
8. De cashewnoten koop ik meestal rauw. Even vers frituren in een klein laagje olie zorgt voor het beste resultaat. Eventueel zouten is wel zo lekker. Vind je dit teveel gedoe, koop deze dan kant en klaar. Dit scheelt weer één handeling.
9. Blancheer de bimi kort en spoel goed koud. Dep daarna goed droog voor een beter bakresultaat.
10. Fruit de ui, gember en knoflook aan in een wok en bak de bimi en paksoy op hoog vuur goed knapperig.
11.Tijd om het gerecht op te maken. Plaats de aardappel en kip nog even terug in de oven. Wok de paksoy en bimi nog even op.
12. Neem een diep bord en stel je gerecht samen en maak er een vrolijk geheel van. Serveer met de saus.
Reactie plaatsen
Reacties