Helaas is het aspergeseizoen een beetje aan ons voorbij geschoten. We hebben ongeveer nog een maand te gaan. In de restaurants kunnen we gelukkig nog even genieten van het witte goud. Tenminste als er plek is. Als het kan laat het dan door een gepassioneerde kok maken. Dit recept is perfect voor thuisgebruik en eigenlijk haalbaar voor iedereen.
Witte asperges met gegrilde zalm en beurre blanc grijze garnaal
Hoofdgerecht voor 4 personen
Keuken: Franse keuken
Bereidingstijd ± 35 minuten
Dit heb je nodig
1 kg witte asperge AA wit
1 kg krieltjes in schil of zonder als dit de voorkeur heeft
4 mootjes zalm van 150 g
½ bosje peterselie, gehakt
1 citroen
zout
Voor de beurre blanc met grijze garnaal
250 ml droge witte wijn
100 ml witte wijn azijn
200 ml kookroom
200 ml bouillon (van de asperges)
2 blaadjes laurier
2 sjalotten, fijngesnipperd
grove peper uit de molen, of geneusde peperkorrel (10 st)
70 g roomboter koud en in blokjes
120 g grijze garnaal
½ bosje bieslook, ragfijn gesneden
Zo maak je het
!. Schil de asperges en snijd in gelijke lengtes. Zet op met de afsnijdsels en zet onder water. Voeg wat zout toe.
Knijp de citroen uit in het kookvocht en dek af met een schone doek. Breng aan de kook en kook even door.
dit is afhankelijk van de dikte. Dit kan je checken door er zachtjes in te knijpen. Zet in het vocht weg.
2. Voor de beurre blanc kan je de azijn, witte wijn, sjalot, laurier, peperkorrels opzetten en inkoken
tot 1/3 van de gastrique ( dit is wat je zojuist gemaakt hebt)
3. Schep 200 ml aspergevocht uit je gekookte asperges en kook nogmaals tot 1/3 in.
4 . Voeg nu room toe en kook weer in tot 1/3 en een goed leidraad is dat de saus glans krijgt. Zet apart.
5. Zet de krieltjes op. Kook ze niet te lang, ongeveer 5 minuten en zet ze afgedekt weg met wat boter en de gehakte peterselie.
6. Zet de grillplaat/pan op en laat goed heet worden. Grill de mootjes aan beide zijkanten. Kruislings is wel zo leuk!
Gaar indien nodig kort door in de oven.
7. Maar de beurre blanc af door de saus op te koken en met een staafmixer of garde de boter er gedoseerd doorheen te kloppen.
Maak af met de bieslook en grijze garnaal. Zet op een warme plek of serveer direct. Opnieuw koken is geen optie…
8. Breng alles samen op een mooi bord en geniet!
Per portie: ± 22kcal/ 32g eiwit/13g vet
Reactie plaatsen
Reacties