Appelazijn een wondermiddel?

Gepubliceerd op 23 mei 2020 om 09:38

Appelazijn een wondermiddel?

Een wondermiddel? Als je de claims bekijk zou je zeggen van wel. Nu is het mij door een bevriend diëtiste ooit aangeraden. Sindsdien gebruik ik troebele appelazijn als kuur. Hiermee bedoel ik een periode van 3 weken. Elke ochtend een shotje 50 ml half appelazijn en half water. Het is niet voor niks dat ik te spreken ben over deze gewoonte. Ik merk dat voor mij werkt. Hoe dan?

Natuurlijk moet je altijd naar een het gehele plaatje kijken. Maar ik ervaar een beter algeheel functioneren. Een gezonde en frisse huid. Daarbij had ik soms een niet te definiëren jeuk op de rug. Daar kwam namelijk de hulpvraag vandaan…En inderdaad de jeuk is verleden tijd. Ik heb me laten vertellen dat dat te maken heeft met onbalans in je zuur-base.

kijk maar eens op: https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/voedingswijzer/zuur-base-evenwicht/

Welke claims kom je zoal tegen:

Bewezen voordelen appelazijn

De hype rondom appelazijn is niet helemáál uit het niets gekomen. Wel zijn er ook bij sommige bewezen voordelen nog wat kanttekeningen te plaatsen… We zetten ze hieronder op een rijtje.

Minder opname koolhydraten

Wanneer je vlak voor de maaltijd wat appelazijn inneemt, vermindert dat de afbraak van zetmeel in je maag. Daardoor worden er wat minder  koolhydraten door je lichaam opgenomen dan zonder die azijn.

Het gevolg is ook dat je bloedsuiker minder stijgt, wat bijvoorbeeld de kans op diabetes vermindert. Ook voel je je iets langer verzadigd en krijg je minder last van de bekende after dinner-dip.

Maar let wel op: dit effect is minder groot dan vaak beweerd wordt. Ja, de hoeveelheid suikers kan met 20 tot 40% verminderen – maar alleen als je ook echt een flink koolhydraatrijke maaltijd eet. Als je minder koolhydraten eet, of als je maaltijd meer vezels bevat, is het effect een stuk kleiner.

Probiotica

Een hieraan gerelateerd effect is dat appelazijn de gezonde bacteriën in je darmen kan ondersteunen. Dat zetmeel dat niet af wordt gebroken, moet namelijk nog steeds door je darmen. Daar dient het als voedsel voor deze goede bacteriën en functioneert het dus als een probioticum.

Je darmbacteriën zijn belangrijk, omdat ze de opname van veel voedingsstoffen in goede banen leiden. Mogelijk hebben ze zelfs effect op je humeur en andere lichaamsfuncties. Op deze manier kan appelazijn dus inderdaad gezonde effecten hebben.

Frissere adem

Appelazijn heeft een antibacteriële werking. Dat geldt ook voor de bacteriën die in je mond en keel leven! Af en toe wat appelazijn innemen kan je adem dus wat frisser laten ruiken.

Er zijn ook onbewezen claims:

Eczeem en acné
Een veelgehoorde claim: appelazijn zou eczeem, acne en andere huidproblemen kunnen verbeteren. De uitleg is vaak iets met zuurgraden van je huid: de azijn zou die weer in balans kunnen brengen. Helaas is dat klinkklare onzin.

Azijn heeft een pH van 2 – een stuk zuurder dan je huid, met 5,5. Het maakt daardoor meer kapot dan het repareert! Je maakt de onzuiverheden er eigenlijk alleen maar erger mee. Ook bij een gezonde huid is het gebruik van azijn af te raden: het kan je huid namelijk uitdrogen en beschadigen.

Blaasontsteking
Die bacterie dodende werking wordt ook vaak aangehaald om te beweren dat appelazijn allerlei ontstekingen kan genezen. Blaasontstekingen en longontstekingen, bijvoorbeeld. Hier kunnen we kort over zijn: er is geen enkel bewijs dat die antibacteriële werking ook in het lichaam optreedt. Enig positief op blaasontstekingen is in onderzoek nooit zichtbaar geworden.

Let op!
Vanwege de hoge zuurtegraad is de inname van appelazijn slecht voor je tanden. Neem azijn nooit puur. Je slokdarm en je maag kunnen dit niet goed verdragen. De verhouding 50/50 is een goede verhouding.

De conclusie
De meeste claims kan je met een korreltje zout nemen. Ikzelf merk een verbetering in mijn gewicht balans en zeker een betere huid. Wat ik ook kan melden is dat teveel of te lang zinloos is. Wat voor mij werkt kan voor een ander een ander effect hebben.

Heb je appelazijn ook al eens getest, laat me je uitkomst weten…

Liefs Bas






Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.