Kurkuma hype of wondermiddel

Gepubliceerd op 28 april 2021 om 08:56

Het is een hype die al jaren hardnekkig standhoudt: de specerij kurkuma (geelwortel) die in de Aziatische keuken wordt gebruikt zou een geneeskrachtige werking hebben op kanker. Curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, zou in staat zijn om kankercellen op te ruimen. Bewijs hiervoor werd in dierproeven gevonden.

 

Kurkuma, of geelwortel, is een geliefde specerij in de Oosterse keuken. Dit zusje van gember voegt een prachtige diepgele kleur en heerlijke smaak aan je culinaire creaties toe. Minder bekend is echter dat kurkuma extreem gezond is en dat een dagelijks lepeltje werkelijk wonderen doet.

Kurkuma kan je heel gemakkelijk toevoegen aan je gerechten. En wedden dat je dat voortaan ook altijd zal doen, eenmaal je weet hoe goed het voor je is?

 

3x gezondheidsvoordelen van kurkuma

 

1. Ontstekingsremmer

Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde als succesvol middel tegen ontstekingen en andere kwalen. Ontstekingen spelen vaak een grote rol in chronische ziektebeelden, waaronder neurodegeneratieve, cardiovasculaire, metabolische en auto-immuun ziekten.

 

In de laatste decennia is kurkuma wetenschappelijk onderzocht en inmiddels duiden honderden studies op de geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma’s hoofdbestandsdeel curcumine. Curcumine reguleert veel processen die gelinkt zijn aan en helpt daarom bij de bestrijding van kwaadaardige ziektes diabetes, allergieën, artritis, Alzheimer’s, ziekte van Crohn en andere chronische aandoeningen.

recepten

2. Spijsvertering

Een ander fijn feitje over kurkuma is dat het de spijsvertering ondersteunt en maag en darmklachten zoals buikpijn, maagzuur en een opgeblazen gevoel vermindert.

3. Gewichtsverlies

Ook suggereert onderzoek in het European Journal of Nutrition dat curcumine goed werkt ter preventie en behandeling van obesitas-gerelateerde chronische ziektebeelden, insuline resistentie, hyperglykemie, hyperlipidemie en andere metabolische storingen.

Curcumine onderdrukt de ontwikkeling angiogenese in het vetweefsel en zorgt dus voor een lager vetpercentage in het lichaam en om gewichtstoename te voorkomen.

 

Een ander onderzoek wijst uit dat de werking van kankermedicijnen kan verminderen in combinatie met kurkuma. Het Erasmus MC Heeft onderzoek gedaan naar het effect van kurkuma op de werking van Tamoxifen. 

Lees https://www.ad.nl/gezond/onderzoekers-erasmus-mc-pas-op-met-kurkuma~aa795b9a/

Dit geeft al aan hoe krachtig deze wortel is. Des temeer een reden om voeding serieus te nemen en  je net als medicijnen hier vetantwoord mee om te gaan.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.