Energiedrankjes energie voor even!

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 21:33

Ik weet nog wel dat de energiedrankjes net op de markt kwamen. Dit was toch een kleine revolutie. Vooral ingezet bij spectaculaire sportevenementen en een fraaie marketing campagne. Tegenwoordig staan er gewoon rijen tijdens de lunch en is er bijna geen enkele puber meer die het schap energizers overslaat. Best zorgwekkend mag je wel zeggen. 

Het is dan ook de hoogste tijd om eens uitleg te geven wat deze suikerbommetjes nu precies doen in zo een tienerlichaam. Dit geld niet alleen voor tieners, maar de meeste volwassenen hebben zelf vaak nog wel door dat je er steeds meer van nodig hebt om hetzelfde effect te verkrijgen.

De enërgieboost hoe zit dat?

Het drinken van een blikje energiedrank geeft je altijd een flinke stoot dopamine; dat is een neurotransmitter (hormoon) die in je hersenen wordt aangemaakt om je te belonen voor die energieboost. Dit geeft een lekker gevoel, vandaar we er zo makkelijk aan verslaafd raken. Een lading suiker zorgt ook voor een grote hoeveelheid glucose in je bloedsuiker. Dit moet door het hormoon insuline naar je cellen worden gebracht want daar kan het pas worden omgezet in energie. Steeds weer een piek in je bloedsuiker vraagt steeds weer aanmaak van insuline. Dit proces kost je lichaam veel energie. Het betekent vooral een aanslag op je alvleesklier die steeds weer insuline moet aanmaken.

Suiker werkt ontsteking bevorderend

Minstens zo belangrijk is, dat de werking van je immuunsysteem halveert als je vaak veel suiker in je lichaam stopt. Je immuunsysteem heb je niet alleen nodig om griepaanvallen te ontlopen, maar vooral om chronische ontstekingen in je lichaam buiten de deur te houden. Hoe slechter je immuunsysteem werkt, hoe groter de kans op chronische ontstekingen. Hierdoor liggen allerlei chronische ziektes op de loer, waarvan een auto-immuunziekte er maar eentje is. 

Een dikke plakkerige laag over je darmflora
Je immuunsysteem zit voor 80% in je darmen. Het is dus duidelijk dat er van alles in je darmen gebeurt als je veel suikers eet of drinkt. Met name je darmflora verandert. Darmbacteriën zijn net mieren: als je ze te eten geeft wat ze lekker vinden dan vermenigvuldigen ze zich. Er zijn vriendelijke bacteriën die dol zijn op plantaardige vezels maar ook minder vriendelijke bacteriën die dol zijn op suikers. Als je deze regelmatig ‘voert’ komen er steeds meer van en zullen ze massaal om suikers gaan zeuren. Dit voelt als een suikerverslaving, maar in feite is het je darmflora die verslaafd is.

Ben ik nu verslaafd

Je kunt jezelf de simpele vraag stellen of het gebruik dagelijks is. Is het antwoord hierop ja. Maar hoeveel dan, en praat ik het voor mezelf goed? Koop ik energiedrank en voor de sier wat andere boodschappen. In dat geval moet je toch even te raden gaan bij jezelf en verder lezen.

Energiedrank verlaagt je orexine niveau
Naast dopamine is er nog een neurotransmitter die meteen reageert op je energiedrank en dat is orexine. Orexine geeft je een gevoel van ‘volop energie’, zin om aan de slag te gaan, positief, wakker en alert zijn. Precies wat je wilt dus. Helaas verlaagt een lading suiker (7 klontjes in 1 blikje) nou juist de aanmaak van orexine. Gebrek aan orexine geeft je een gevoel van lusteloosheid, slaperigheid, vermoeidheid en het kan zelfs leiden tot gevoelens van depressie en chronische vermoeidheid.

Niet meer maar minder energie

Er is nog een interessant hormoon: adenosine. Dit stofje wordt ‘s avonds aangemaakt om je slaperig te maken. Als je ‘s middags veel cafeïne binnen krijgt (cafeïne blijft 8 uur in je bloed), krijgen je hersenen dit signaal niet goed door: het wordt geblokkeerd door het stimulerende effect van de cafeïne. Je hersenen reageren hierop door zowel meer adenosine maar ook meer adenosinereceptoren aan te maken: de ontvangstations voor dit stofje. Hierdoor word je extra gevoelig voor adenosine, waardoor je dus steeds meer cafeïne nodig hebt om alert te blijven.

Belangrijk gevolg hiervan is dat wanneer je even geen cafeïne gebruikt, je door de overdosis en gevoeligheid voor adenosine constant een lager niveau van energie zult ervaren. Met andere woorden: chronische cafeïnegebruikers hebben hun normale energieniveau verlaagd! Als ze cafeïne gebruiken voelen ze daarna wel een toename van energie, maar eigenlijk geeft deze boost de hoeveelheid energie die ze anders sowieso dagelijks zouden kunnen ervaren! Ze gaan van een laag niveau naar wat hun normale niveau zou kunnen zijn in plaats van een normaal niveau naar een piekniveau. Hun dagelijkse energieniveau is veel lager dan het zou kunnen zijn door steeds weer cafeïne te gebruiken.

Reden genoeg om de omslag te maken naar een meer energiek leefpatroon met minder suiker en een betere mindset.

Hierbij een handige link rondom suikerverslaving. Geloof me, je staat hierin niet alleen...

Succes!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.