Elk jaar brengt het wetenschappelijk onderzoeksteam van de EWG uit met de vastgestelde hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Hieruit volgt dan de bekendmaking van de beroemde bespoten 12 en de schoonere 15 die respectievelijk de gewassen met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen weergeven. In dit artikel bespreken we de resultaten!
Eerst even wat meer over de EWG. De letters EWG staan voor Environmental Working Group. Deze Amerikaanse onderzoeksgroep zet zich sinds 1992 in voor het bevorderen van gezondheid. In het begin waren ze meer gericht op het beschermen van de gezondheid van kinderen, maar later zagen ze ook de noodzaak ervan in om dit uit te breiden naar volwassenen. Het is een non-profitorganisatie die voornamelijk werkt op basis van donaties van particulieren.
De rangschikking is overigens niet alleen gebaseerd op het percentage monsters met bestrijdingsmiddelen, maar ook op het aantal en de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in alle monsters en in afzonderlijke monsters.
De meest bespoten
- Aardbeien
- Spinazie
- Boerenkool
- Nectarines
- Appels
- Druiven
- Kersen
- Perziken
- Peren
- Paprika’s en chilipepers
- Bleekselderij
- Tomaten
De minst bespoten
- Avocado
- Maïs
- Ananas
- Uien
- Papaja
- Doperwten (diepvries)
- Aubergine
- Asperges
- Broccoli
- Kool
- Kiwi
- Bloemkool
- Champignons
- Honingmeloen
- Cantaloupe-meloen
De belangrijkste conclusies van de EWG op een rij:
- Meer dan 90 procent van de monsters van aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en bladgroenten testte positief op residuen van twee of meer pesticiden.
- Meer dan 90 procent van de niet-biologische citrusvruchten bevat fungiciden die in verband worden gebracht met kanker en hormoonverstoring.
- Een enkel monster van boerenkool bevatte tot 20 verschillende pesticiden.
- Spinaziemonsters bevatten gemiddeld 1,8 maal zoveel residuen van bestrijdingsmiddelen in gewicht als alle andere geteste gewassen.
- Bij chilipepers en paprika’s werden de meeste pesticiden aangetroffen, 115 in totaal en 21 meer dan bij de gewassen met de op een na hoogste hoeveelheid – boerenkool.
- Avocado’s en maïs waren het schoonst. Bij minder dan 2 procent van de monsters waren pesticiden aantoonbaar.
- Bijna 70 procent van de groente- en fruitmonsters van de Clean Fifteen bevatte geen residuen van bestrijdingsmiddelen.
- Meervoudige residuen van bestrijdingsmiddelen zijn uiterst zeldzaam bij groenten van de Clean Fifteen. Slechts 8 procent van de groente- en fruitmonsters van Clean Fifteen bevatte twee of meer bestrijdingsmiddelen.
- In de berekeningen is geen rekening gehouden met risicobeoordelingen. Alle bestrijdingsmiddelen worden gelijk gewogen. Dat betekent dat de schadelijkheid in de praktijk niet hoeft overeen te komen met de plaats in de toplijst.
De EWG is zoals gezegd een Amerikaanse organisatie, dus je zou zeggen dat de uitslag van hun onderzoek niks zegt over de Nederlandse markt. Dat is niet helemaal waar: door de globalisering liggen er in de Nederlandse supermarkten groenten en fruit van over de hele wereld in de schappen. Dit geldt ook voor Amerika . Het is verplicht om op de prijskaartjes het land van herkomst te vermelden. Je zal zien dat avocado’s uit Amerika kunnen komen en kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. Omgekeerd kan ook; in de Amerikaanse supermarkt kunnen ook weer Spaanse tomaten liggen . Van alle groente uit Nederland wordt vooral de paprika (bell pepper) door Amerika geïmporteerd.
De EWG is een fan van biologische producten, omdat deze doorgaans veel minder bestrijdingsmiddelen bevatten. Zij raden aan om alle producten die in de Dirty Dozen staan alleen nog te eten als ze biologisch zijn. Producten uit de Clean Fifteen zijn dusdanig schoon, dat je deze ook van reguliere oorsprong zou kunnen eten. Het is verstandig om vooral fruit voor het eten te wassen met
De EWG benadrukt overigens dat groente en fruit te allen tijde van cruciaal belang zijn in een gezond dieet, ongeacht of ze nu zijn bespoten of niet. In hun ogen is het niet eten van groente en fruit schadelijker dan het binnenkrijgen van wat bestrijdingsmiddelen.
Zo al met al niet zo een fraaie uitkomst. Nu zijn we al aardig op weg naar meer lokaal en biologisch-dynamisch en dichter op de bron. Met deze informatie onder je arm is de afslag naar de lokale boer of de "groene" specialist makkelijker gemaakt. Ook zij worstelen natuurlijk met aanvallen van ongedierte en invloeden van buitenaf. Deze worden toch vaak te lijf gegaan met natuurlijk oplossingen.
Wel blijft het altijd van belang om je groente en fruit goed te wassen.
Reactie plaatsen
Reacties