Zuurbalans een korte uitleg!

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 18:47

Een goede zuur-base balans

 

Voor een goede zuurbalans op basis van alleen het dagelijks voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar in de praktijk blijkt dat er, met ons westerse voedingspatroon, per dag slechts 30% tot 40% basischvormend en maar liefst 60% tot 70% zuurvormend voedsel binnen krijgen (vlees, kaas worst), waardoor er een mineralen tekort ontstaat. Een gezonde lichaamsfunctie vereist daarom voldoende basische voedingsmiddelen. Mensen met verzuringsklachten dienen in de verhouding van tenminste 80% – 20% (4 eenheden basisch- tegen 1 eenheid zuur-vormend voedsel) te eten.

Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten, omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen. Wanneer je langdurig een te éénzijdig dieet aanhoudt en te zuur, gaat het lichaam op den duur een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen. Een gezonde zuurbalans, zonder het risico van uitputting van belangrijke voedingsstoffen, kan je bereiken door een verhouding van 60% basisch voedsel (vooral groente) en 40% zuurvormend voedsel aan te houden, mits je dit combineert met dagelijkse actieve ontzuring.

 

De pH-waarde: Welke pH-waarde is goed?  

 

Ons lichaam bestaat uit verschillende vloeistoffen met een verschillende pH-waarden. De pH-waarde geeft de concentratie van zuren in een vloeistof aan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zurealkalische of neutrale pH-waarden. Ligt de waarde tussen 0-6,9 dan is de vloeistof zuur, tussen 7,1-14 is de vloeistof alkalisch en bij een waarde van 7 is de vloeistof pH-neutraal. Iedere pH-waarde heeft een bepaalde functie. In de maag bijvoorbeeld, is de pH-waarde laag en dus zeer zuur, omdat het maagzuur verantwoordelijk is voor de afbraak van voedsel. Het normale bereik voor de pH-waarde ligt tussen 7,35 en 7,45. Bij een waarde lager dan normaal, wordt ervan een acidose gesproken. Ligt de waarde boven normaal, dan spreek je over een alkalose.

De basis voor de juiste zuur-base-balans in het lichaam ontstaat door gezonde en evenwichtige voeding met veel fruit en groente, goede vetten en eiwitten.  Bij een evenwichtige voeding hoort ook voldoende vocht

Zuur-base-huishouding 

Het doel is om onze pH-waarden stabiel te houden. Via onze voeding nemen we zure en alkalische (base) voedingsmiddelen in. Bij een gezonde en evenwichtige voeding stabiliseert ons lichaam automatisch de pH-waarde. Nemen we veel zuur op, dan wordt deze met behulp van onze lichaamseigen basenopslag geneutraliseerd. De overtollige zuren worden dan bijvoorbeeld in je urine door je nieren uitgescheiden. De basenopslag vullen we weer aan door middel van basische voedingsmiddelen. Omdat ons lichaam daar ononderbroken aan werkt, het evenwicht tussen zuren en basen te bewaren, is het belangrijk dat de basenopslag door voeding weer aangevuld wordt.

Zure en basische voedingsmiddelen 

Een gezonde en evenwichtige voeding bereik je door een altijd aangevulde basenopslag. Maar wat betekent dat precies? Maakt citroen mij zuur? Nee! De pH-waarde in voeding is niet doorslaggevend voor het feit of producten zure- of basische eigenschappen hebben. Ook al is een citroen zuur, het heeft basische eigenschappen. Eiwit uit melkproducten wordt daarentegen zuur verteerd. Een verdeling van alkalische en zure voedingsmiddelen ontstaat met behulp van de zogenoemde PRAL-waarden. PRAL staat voor Potential Acid Load en geeft uitsluiting over hoe hoog de zuurafscheiding van de nieren is bij het verwerken van 100 g van een voedingsmiddel. Waarden met een negatief voorteken hebben een base-overschot en zorgen niet voor een zuurbelasting. Waarden met een positief voorteken hebben een zuur-overschot en zorgen voor een zuurbelasting in het lichaam.

 

Interessante artikelen: 


De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kun-je-te-zuur-zijn-~b9ae289a/

EenVandaag
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/fibromyalgie-je-moet-het-leren-accepteren/

Zuurbase-dieet (alkaline dieet) heeft geen effect
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-41

https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010438.long

Voorzitter Nederlandse vereniging voor de Reumatologie
https://www.nvr.nl/nieuwe-voorzitter-nederlandse-vereniging-voor-reumatologie


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.