Wat is dat precies: suiker?
Eén van de grootste misverstanden die men maakt is dat men denkt dat alle suikers hetzelfde zijn en niets anders. Toch is iets anders waar: glucose kun je ook op een andere manier binnenkrijgen, namelijk via koolhydraten. Alle koolhydraten die we eten worden uiteindelijk omgezet in suikers.
Ons lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren. Daarom halen we onze energie bijvoorbeeld uit vetten of koolhydraten. Aangezien koolhydraten een verzamelnaam is voor een grote groep stoffen, zitten daar ook nog andere dingen in.
Oké, dat hebben we nodig om ons lichaam te laten werken en te functioneren, ook de suikers die uiteindelijk worden omgezet. Dat is de reden waarom we koolhydraten wel nodig hebben.
Groenten, fruit, pasta en rijst zijn dus noodzakelijk. Wat de meeste fabrikanten niet zeggen is dat sommige producten geraffineerd zijn. Geraffineerde producten hebben we uiteraard niet nodig, aangezien ze allerlei bewerkingen loslaten op de planten om een bepaald soort mix te krijgen.
De verschillende soorten koolhydraten
Nu we weten wat koolhydraten zijn en waar ze voor dienen is het handig om je mee te nemen in het onderscheiden ervan. Er bestaan 2 soorten koolhydraten, namelijk de snelle koolhydraten die natuurlijk zijn. Bijvoorbeeld uit groente en fruit. We behandelen bewust deze groep als eerste. Er bestaat nog een groep zoals graanproducten. hierover later meer.
De snelle suikers worden omgezet naar glucose. In de basis bevatten snelle suikers weinig vitaminen, mineralen of vezels. Je komt deze tegen in bewerkte producten. Je lichaam raakt hier min of meer van in een overdrive en zal direct overgaan tot extra productie van insuline. Terwijl dit bij natuurlijke suikers meer in balans zal zijn. Hierbij geld ook gewoon dat je van natuurlijke suiker uit groente of fruit ook matig mee om moet gaan.
Heeft je lichaam suiker nodig?I
n feite heeft je lichaam geen "toegevoegde suikers" nodig. Je moet het meer in perspectief zien. Je ziet bijvoorbeeld dat topsporters altijd in de weer zijn met energierepen en gelletjes. Dit is simpelweg door de energievraag. Topsporters verbruiken tot wel 3x meer bloedsuikers vergeleken met iemand die een rustig bestaan heeft. Zouden zij dat niet doen, dan zal er geen record verbroken worden. Stel je stopt volledig met suiker zoals bijvoorbeeld in een ketogeen dieet. dan ligt het gevaar van flauw worden op de loer. Als u dan bij de dokter komt met de klacht "ik voel me zo flauw", dan zal hij hoogstwaarschijnlijk een gebakje toe schrijven. Een lage inname van suiker kan in geen geval kwaad. Mijden van enkelvoudige suikers en holle producten gemaakt van witte gebleekte bloem is een weldaad voor uw gestel.
Producten met fructose
Fructose behoort tot dezelfde soort zoals glucose, hoewel het enige verschil is dat het lichaam geen fructose verkiest als energie. Het wordt alleen maar gemetaboliseerd door de lever. Glucose kun je gebruiken voor energie, terwijl fructose gelimiteerd is omdat de lever de enige is die er gebruik van maakt. Fructose zit meestal ook in verwerkt voedsel en geraffineerde producten.
Dat is dus eigenlijk wat men bedoelt met suiker. Het zijn eigenlijk groenten, vetten en eiwitten dat we nodig hebben om “het binnen te hebben”.
mitochondriën onze energiecentrales
Mitochondriën zijn de energiecentrales in je cellen. Steeds opnieuw veel suiker in je lichaam betekent een grote kans op chronische ontstekingen. Chronische ontstekingen betekenen een continue aanval op je mitochondriën. Deze kunnen daardoor minder energie produceren en alle energie die ze nog wel kunnen produceren wordt altijd eerst gebruikt om de cel in leven te houden. Vooral fructose verlaagt de aanmaak van energie in je mitochondriën. Dit betekent dat er weinig energie over is om jou ‘s avonds vanuit je werk veilig door het drukke verkeer naar huis te loodsen. Met het eten en drinken van veel suikers beroof je dus letterlijk je lichaam van energie.
Om suiker veilig uit je lichaam te krijgen zijn verschillende vitamines en mineralen nodig, waaronder de belangrijke B-vitamines en het mineraal magnesium. Je mitochondriën hebben deze allebei hard nodig, want in het omzettingsproces van voedingsmoleculen naar energie zijn ze nodig als co-enzymen. Je hebt B-vitamines en magnesium dus letterlijk nodig om energie aan te kunnen maken, maar ook om suiker uit je lichaam te krijgen. Zo zie je hoe tegenstrijdig het werkt om energie proberen te halen uit een drankje dat bol staat van de suiker. Op korte termijn even extra energie gaat ten koste van een gelijkmatige voortdurende stroom van energie op de langere termijn.
Hoeveel suiker hebben we nodig
In onze bloedbaan hebben we ongeveer 1 theelepel suiker nodig. Toch consumeert de gemiddelde Amerikaan bijvoorbeeld 26-31 theelepels per dag! Dat is staat ongeveer gelijk aan 130-155 gram per dag, wat natuurlijk enorm veel is.
Dit is namelijk het grootste probleem dat mensen ondervinden wanneer ze bijvoorbeeld gewicht proberen te verliezen. Men focust zich te veel op de calorieën en te weinig op de suikers. We weten waarschijnlijk allemaal dat coca-cola er veel van bevat, maar weten we dit ook van fruitsap.
In sommige fruitsappen zitten er zelfs meer in dan cola!
Insuline
Als je eet, zelfs als het maar een paar druiven zijn bijvoorbeeld, produceert je lichaam insuline. De pancreas laat insuline vrij, wat ervoor zorgt dat het lichaam gebruik kan maken van je voedsel en het kan gebruiken voor energie. Dit betekent dat er insuline wordt aangemaakt in je lichaam vanaf het moment dat je eet, afhankelijk van welk soort voedsel het is en hoeveel je hebt gegeten.
De suiker van het eten komt dan terecht in je bloedbaan, samen met insuline. Zodra insuline een vetcel gevonden heeft zal het zich daar aan vastklampen. Eigenlijk kun je het vergelijken met een sleutel. De vetcel is het slot en insuline is de sleutel. Zodra dat de insuline zich gevestigd heeft, is de cel open en kan glucose naar binnenstromen om te worden gebruikt voor energie, of opgeslagen te worden voor later.
Er bestaat een enorme diversiteit aan vervangende namen voor suiker. Het is niet voor niks dat deze lijst zo lang is. Het imago van suiker ligt nog wel eens onder vuur. de grote producenten bedenken dan ook moeiteloos een meer eigentijdse naam.
Reactie plaatsen
Reacties