de bloemkool

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 11:28

De bloemkool, door de één omarmd van kind af aan, door de ander verafschuwd door de geur. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Gelukkig zijn er meer liefhebbers. Voor mij is het altijd een uitdaging om het liefhebbers kamp uit te breiden door verrassende bereidingswijzen toe te passen waardoor ook de minder enthousiasteling omgaat.

Voor velen is een bloemkool maar een bloemkool. Als je de vraag stelt hoe deze gegeten word, dan is het antwoord veelal gekookt met een papje. Geen probleem hoor, maar ik heb al gemerkt dat alleen al hier een wereld te winnen valt. Maar goed smaken verschillen hè.

Om weer te geven dat er eer is dan de bekende witte bloemkool. Hier een lijstje welke tegenwoordig in Nederland te krijgen zijn.

Groene bloemkool
Mini bloemkool
Oranje bloemkool
Paarse bloemkool
Romanesco
Broccoli 

De witte bloemkool:
 tenminste de grote witte met blad. heeft wel  14 of 15 minuten nodig om te garen. In de professionele keuken wordt pur gekeken naar wat de eindbestemming is en of er nog een tweede bereiding plaats vind. 

Tegenwoordig kom je ook bloemkolen tegen voor een 2 persoons huishouden. Je zult begrijpen dat deze korter nodig hebben. Eerder tussen de 8 en 10 minuten. Wat wel belangrijk is dat je de bloemkool net als aardappels na het afgieten rustig afgedekt even wegzet. Je zult zien dat dit een wereld van verschil is. 

Gekleurde bloemkool:
Deze variant ziet er indrukwekkend uit. Zeker toen ik deze varianten voor het eerst tegenkwam, was ik als kok erg onder de indruk. Totdat je ze op de normale manier kookt. Al snel kom je er achter dat de indrukwekkende kleur zijn glans wel verloren heeft. Qua smaak prima, maar dan dan kan je net zo goed de gewone witte nemen. 

Stomen zorgt er wel voor dat ze mooier blijven, marineren of rauw laten. Je kunt deze goed in een salade verwerken. Zo behoudt je de prachtige kleuren en het komt de voedingswaarde natuurlijk ten goede. Een andere favoriete bereiding is grillen of roosteren in de oven. De smaken die vrijkomen met deze bereiding zijn verbluffend.

De broccoli
Over deze groene superfood is al zoveel geschreven. Het is natuurlijk de groene variant van de bloemkoolachtige. Bij wijze van spreken zou je deze het beste elke dag wel kunnen eten vanwege het brede spectrum aan gezondheidsclaims. Deze wil ik je natuurlijk niet onthouden. Even in het kort
- goed voor het geheugen
- stimuleert het immuunsysteem (sulforafaan)
- Het is een heuse vitamineboom, vitamine:A,B,C E en K en mineralen als calcium, kalium, fosfor, betacaroteen, zink, ijzer en koper.
- vertraagt het verouderingsproces

Reden genoeg om deze vaker op je lijstje te zetten. De broccoli is erg veelzijdig en snel klaar. De roosjes los zijn in een minuutje kokend heet water heerlijk knapperig. Voor een salade of als bijgerecht.

Vergeet de steel niet te gebruiken. Vaak zie ik dat deze weggegooid worden. Doe dit nou niet. Lekker gaar koken puur of met ui, knol of wortel en je hebt een heerlijke voedzame soep.

De Romanesco
De indrukwekkende variant ziet er prachtig uit. Door zijn mooie piekende bloem en ze in kleur overlopende uitstraling, ziet deze er wat feestelijker uit. Eigenlijk zijn de eigenschappen van de Romanesco gelijk aan die van de witte bloemkool. Deze is wel wat duurder.





Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.