de ui

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 15:21

Uien kom je in heel veel gerechten tegen. Het zijn goede smaakmakers. Maar niet alleen dat ze multifunctioneel en hebben ze veel goede eigenschappen om onze vitaliteit te ondersteunen. 

Laatst vroeg ik me af of wij als Nederlanders zo gek zijn op uien en deze bij het minst geringste ergens in verwerken of dat we dat eigenlijk (internationaal) allemaal doen. Na het nodige onderzoek en navraag van een collega die culinair zo ongeveer de hele wereld wel ontdekt heeft. Het antwoord was, deze kom je werkelijk in elke uithoek tegen. 

Let ook maar eens op, het befaamde sjalotje of lente-ui kom je echt in ongelooflijk veel gerechten tegen. 

De oorsprong ligt niet in Nederland , maar in het Midden-Oosten. Je hebt het hier over de regio West-Pakistan, Iran en Zuid Rusland. Al 5000 jaar geleden werden ze al gebruikt in Egypte. Later zijn de uien, maar vooral de knoflook geïntroduceerd door de Romeinen in Europa. Grappig is dat je dat nog steeds terug kan proeven in de Griekse en Italiaanse keuken.


De lijst van gezonde en positieve eigenschappen is indrukwekkend. Nu heb ik deze lijst gevonden via Robert Jan wie ik al een tijd volg. 

zijn site is: https://www.optimalegezondheid.com/voordelen-van-uien-en-sjalotten/

Het is een uitgebreid stuk. Maar na het lezen hiervan zal het gebruik van uien in je voedingsschema waarschijnlijk iets toenemen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.