de aardappel

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 16:05

De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie net als de tomaat en de paprika. Een groeiende groep is overgevoelig voor deze soorten.  De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel slaat de plant op in voor de mens eetbare stengelknol, die net als de plant zelf aardappelen of aardappels worden genoemd. De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, en mais

De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid- Amerika maar is in veel Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. In vele landen, waaronder Nederland en België, wordt de aardappel gezien als maaltijddrager. In andere landen telt hij mee als groentesoort. 

De laatste periode is de aardappel meer in opspraak vanwege zijn hoge koolhydraat gehalte. Dit behoeft echter wel een kanttekening. Vaak wordt dit geroepen in combinatie met een dieet. Het ketogeen of het low-carb dieet zijn varianten waarbij je de koolhydraten laag dient te houden.

Maar de aardappel is wel zeker heel veelzijdig en rijk aan koolhydraten, kalium en vitamine c. De dikmakende bereidingen zorgen er vaak voor dat het hoge koolhydraat gehalte verergerd  door het frituren of het combineren met vette saus.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.